Žebračka patří společně s oukropem/česnečkou do kategorie nejlevnějších polévek, které se v těžkých dobách připravovaly prakticky ze zbytků nebo ze surovin, které byly doma vždy k dispozici. I dnešní doba je momentálně pro mnohé finančně náročná, a proto se levné recepty hodí mít po ruce. I samotná smetana v receptu uvedená je už novější verze receptu, v tom původním z generace našich předků se ještě nevyskytovala, jelikož byla pro mnohé luxusem. Pod názvem Švábka se však v různých pramenech a regionech můžete setkat i s vydatnějšími pokrmy a nejen polévkami, například s pokrmem z kapusty, škvarků a brambor, pod názvem Šupitalka i s bohatšími polévkami s kořenovou zeleninou a sádlem.
Potřebujeme (na 1 porci):
- 2 krajíce tvrdého chleba
- kmín
- sůl
- 2 dcl smetany
- 1 vejce
Starší chléb rozlámeme na drobnější části a zalijeme vodou. Dáme vařit se špetkou soli a kmínem. Rozvařený chléb rozšleháme ponorným mixérem, přelijeme smetanu s rozšlehaným vejcem a necháme přejít varem.
Polévku můžeme podle chuti okořenit rozetřeným česnekem.
Tipy na další nenáročné polévky našich babiček:
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.