Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Na bacily s křenem: Staročeská křenová polévka

Na bacily s křenem: Staročeská křenová polévka

26.2.2020 - AndreaP.

U této polévky, která doslova postaví na nohy, platí jedno pravidlo - nebojte se křenu! Čím čerstvější křen použijete, tím větší říz tato polévka bude mít. A křen má velice silné léčivé účinky. Díky tomuto receptu uvaříte skvělou "zahřívací" polévku, která vás doslova protáhne.

Potřebujeme:

  • 30-50 dkg uzeného masa (nejlépe libového)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • sůl
  • 10 dkg rýže
  • 6 vajec
  • 3-4 lžíce čerstvého křenu
  • petrželka na ozdobu

 

Maso omyjeme a vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Očistíme veškerou zeleninu a vyjma křenu přidáme vcelku k masu spolu s kořením a necháme dále vařit mírným tahem. Když maso změkne, vyjmeme ho z hrnce a hotový vývar přecedíme do dalšího hrnce.

Zcezený vývar postavíme opět na plotnu a dáme vařit, tentokrát společně s rýží, kterou jsme do vývaru přidali. (Vaříme zhruba 17 minut - řídíme se varnou dobou námi zvolené rýže).

Mezitím, co vaříme rýži, nakrájíme měkké maso a zeleninu na kostičky. Povařenou cibuli a koření vyhodíme. Uvaříme si také vajíčka na tvrdo, která rovněž nakrájíme na kostičky a nastrouháme si křen.

Na posledních pár minit vše přidáme do vývaru s rýží. Dosolíme podle chuti. Na talíři pak dozdobíme petrželkou.

(foto: harvesttotable.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip