Znojemská hovězí, lidově nazývaná znojemka, je tradiční české jídlo, které kombinuje šťavnaté hovězí maso s pikantní omáčkou obsahující okurky, cibuli a koření. Jídlo se obvykle připravuje pomalým vařením hovězího masa, aby se důkladně nasáklo bohatou chutí omáčky. Okurky přidávají jedinečnou kyselost, která krásně doplňuje chuť masa. Podává se s knedlíky nebo bramborami, čímž vzniká syté a vydatné jídlo, které dokonale reprezentuje podstatu české kuchyně.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 500 g zadního hovězího
- 20 g slaniny
- 80 g sádla
- 150 g cibule
- 200 g sladkokyselých okurek
- 30 g hladké mouky
- vývar z masa nebo masox
- sůl
- pepř
- pažitka
Slaninu nakrájíme na kostičky, maso naklepeme, osolíme, opepříme, cibuli zpěníme, přidáme tuk a vše opečeme. Přilijeme vývar a za občasného podlévání dusíme maso doměkka.
Měkké maso vyjmeme, vydušenou šťávu zaprášíme moukou, osmažíme, rozředíme vývarem a povaříme. Omáčka musí být dostatečně hustá.
Na nudličky nakrájíme okurky přidáme ke konci dušení a hotový pokrm podáváme s knedlíkem. Na talíři na závěr posypeme nadrobno sekanou pažitkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.