Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Znojemská hovězí aneb lahodná tradiční chuť Moravy

Znojemská hovězí aneb lahodná tradiční chuť Moravy

27.11.2024 - AndreaP.

Znojemská hovězí, lidově nazývaná znojemka, je tradiční české jídlo, které kombinuje šťavnaté hovězí maso s pikantní omáčkou obsahující okurky, cibuli a koření. Jídlo se obvykle připravuje pomalým vařením hovězího masa, aby se důkladně nasáklo bohatou chutí omáčky. Okurky přidávají jedinečnou kyselost, která krásně doplňuje chuť masa. Podává se s knedlíky nebo bramborami, čímž vzniká syté a vydatné jídlo, které dokonale reprezentuje podstatu české kuchyně.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 500 g zadního hovězího
  • 20 g slaniny
  • 80 g sádla
  • 150 g cibule
  • 200 g sladkokyselých okurek
  • 30 g hladké mouky
  • vývar z masa nebo masox
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

 

Slaninu nakrájíme na kostičky, maso naklepeme, osolíme, opepříme, cibuli zpěníme, přidáme tuk a vše opečeme. Přilijeme vývar a za občasného podlévání dusíme maso doměkka.

Měkké maso vyjmeme, vydušenou šťávu zaprášíme moukou, osmažíme, rozředíme vývarem a povaříme. Omáčka musí být dostatečně hustá.

Na nudličky nakrájíme okurky přidáme ke konci dušení a hotový pokrm podáváme s knedlíkem. Na talíři na závěr posypeme nadrobno sekanou pažitkou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz