Od poloviny června až do srpna sbíráme plody rybízu a můžeme si z nich vyrobit kompot, falešné brusinky, marmeládu, džem, sirup a likér či lahodný rybízový dort a spoustu různorodých moučníků, kdy jeden z dalších možných receptů právě přinášíme. Z naší široké škály ovoce obsahují rybízové bobule nejvíce kyselin a kromě toho jsou zdrojem důležité vlákniny a vitaminu C. Za syrova mají osvěžující nakyslou chuť. V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení.
Potřebujete :
- 120 g mouky
- 3 vejce
- 80 g másla
- 80 g cukru
- 200 g rybízu
- 1/2 prášku do pečiva
- strouhaná citrónová kůra z 1 citronu
- 1 vanilkový cukr
- Solamyl
Našleháme cukr, žloutky a máslo, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. Směs vlijeme do připravené nádoby s moukou a přisypeme kypřicí prášek.
Rybíz umyjeme, osušíme a posypeme Solamylem.
Našleháme bílky a jemně je vmísíme do těsta, rybíz přidáme na konec. Těsto vlijeme do formiček s obsahem 125 ml a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů C asi 20 minut.
Před podáváním lehce pocukrujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.