Džem lze snadno připravit téměř z jakéhokoliv ovoce. Příprava je velmi jednoduchá. Dnešní recept je připraven ze směsí drobného ovoce, použít ale klidně můžeme třeba jen jeden druh z uvedeného.
Potřebujeme :
- 750 g směsi jahod, rybízu, borůvek a ostružin
- 100 ml vody
- 400 g cukru
Ovoce omyjte a odstraňte stopky. Všechno ovoce umístěte do velkého hrnce společně s vodou a přiveďte k varu. Vařte za stálého míchání 10 až 15 minut.
Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Potom vařte dalších 15 až 20 minut.
Proveďte zkoušku - kápněte trošku džemu na talířek pro zjištění, zda tuhne. Pro hustší konzistenci je možno přidat trošku kyseliny citrónové (hodně záleží na druhu ovoce).
Hotový džem nalijte do čistých vzduchotěsných sklenic a nechejte postupně chládnout. Vychladnutý džem umístěte do lednice.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.