Dalším z řady letního ovoce je rybíz, který právě nyní všude hojně dozrává. A právě rybíz je ideální pro pečení moučníků. Jeho nakyslá chuť v kombinaci s jemným tvarohem, kontrastním mákem a lehkou piškotovou krustou těsta dělá z tohoto "dortu" božský zákusek.
Potřebujeme:
- 75 g polohrubé mouky
- 30 g moučkového cukru
- 140 g cukru krupice
- sůl
- 1 žloutek
- 175 g másla
- 3 lžíce máku
- 6 lžic mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 lžíci citronové šťávy
- kůru nastrouhanou z 1 citronu
- 500 g netučného tvarohu
- 150 g červeného rybízu
- 150 g bílého rybízu
- průsvitnou fólii
- mouku na vál
- tuk na vymazání formy
Mouku, 25 g moučkového cukru, špetku soli a 50 g na vločky nakrájeného tuku zpracujeme na těsto, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky.
Mléko s mákem za stálého míchání při nízké teplotě asi 30 minuty povaříme.
Zbylý tuk, 125 g cukru a vanilkový cukr utřeme do pěny a přidáme vejce. Vmícháme pudink, citronovou šťávu a kůru, vhněteme tvaroh a makovou hmotu.
Těsto vybalíme a na pomoučeném vále vyválíme. Položíme na dno lehce vymaštěné dortové formy o průměru 24 cm a v předehřáté troubě asi 10 minut pečeme (200 stupňů).
Opereme rybíz, několik snítek si odložíme, z ostatních stáhneme bobulky.
Zapečený a vychladlý koláč (stále uzavřen kruhem dortové formy) potřeme tvarohovou hmotou. Na tu nasypeme rybíz a při stejné teplotě pečeme ještě 45 minut.
Necháme vychladnout, pak opatrně přendáme na mísu a okraje dortu poprášíme zbylým moučkovým cukrem. Ve zbytku cukru krupice obalíme uschované snítky rybízu a dort ozdobíme.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.