Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Jak může jarní příroda zpestřit vaše vaření? Skrývá nečekané chutě, stačí je jen objevit!

Jak může jarní příroda zpestřit vaše vaření? Skrývá nečekané chutě, stačí je jen objevit!

24.3.2025 - AndreaP.

S příchodem jara se příroda probouzí k životu a nabízí nám bohatství čerstvých, mladých rostlin, které mohou být nejen chutnou, ale i zdravou součástí našich jídelníčků. Pupeny, výhonky a rašící lístky jsou doslova napěchované vitamíny, minerály a dalšími cennými látkami, které naše tělo po zimním období ocení. Pojďme se společně inspirovat několika jedinečnými recepty, které můžete vyzkoušet doma, a které dodají vašemu vaření nádech originality. Vezměte jaro jako výzvu a zaexperimentujte s netradičními recepty, které vám příroda nabízí. Nejenže objevíte nové chutě, ale zároveň uděláte něco pro své zdraví. Ať už sáhnete po hlohových pupenech, kopřivách či fialkách, příroda vás nezklame – vždyť v ní se ukrývá ta pravá inspirace.

(fotografie: Freepik)

Hlohové pupeny na červené řepě

Tento lehký a osvěžující salát pochází z Anglie, kde je ceněn nejen pro svou oříškovou chuť, ale i pro blahodárné účinky hlohových pupenů na srdce.

Potřebujeme:

  • 1/2 litru hlohových pupenů a lístků

  • 1 vařená červená řepa

  • 2 lžíce šalotky

  • citronová šťáva, sůl, bílý pepř

  • (volitelně) zakysaná smetana

Pupeny nasekáme a smícháme s nastrouhanou nebo nakrájenou červenou řepou, přidáme šalotku a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Pro hutnější variantu můžeme přidat zakysanou smetanu.

Fialkový sirup na podzimní nachlazení

Fialkový sirup nejen usnadní odkašlávání díky obsaženým saponinům, ale navíc vás okouzlí svou vůní.

Potřebujeme:

  • 3 hrsti fialkových květů

  • 0,25 litru vody

  • 0,5 kg medu

  • šťáva z jednoho citronu

Fialkové květy spaříme vroucí vodou a necháme louhovat přes noc. Poté nálev smícháme s medem (zahřejeme maximálně na 45 °C) a přidáme citronovou šťávu. Sirup plníme do čistých lahví a skladujeme v chladu.

Brutnákové máslo

Brutnák dodá máslu svěží chuť připomínající okurky a je zdrojem vitamínu C i minerálních látek.

Potřebujeme:

  • 1 balení másla

  • 2 lžíce nasekaného brutnáku

  • 1/2 lžičky kopru, 1 lžička pažitky

  • sůl, pepř, citronová šťáva

Máslo smícháme s ostatními ingrediencemi a podáváme na čerstvém pečivu.

"Kopřiváček" - jiný špenát

Kopřiva je plná železa, vápníku a dalších cenných látek, a navíc skvěle chutná!

Potřebujeme:

  • 2 hrsti mladých kopřivových lístků

  • 2 lžíce másla, cibule, česnek

  • mouka, mléko, vejce

  • sůl, muškátový oříšek

Na másle osmahneme cibuli, česnek a mouku. Přidáme kopřivy, mléko a dochutíme. Nakonec zjemníme vejcem.

Jaro je ideální příležitostí k tomu, abychom zpomalili a začali si více všímat přírody kolem nás. Využití jejích darů v kuchyni není jen způsob, jak ozvláštnit jídelníček, ale také šance na hlubší spojení s prostředím, ve kterém žijeme. Vydejte se do přírody, nasbírejte čerstvé suroviny a užijte si radost z tvoření nových pokrmů přímo z jejích zdrojů.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.