S příchodem jara se příroda probouzí k životu a nabízí nám bohatství čerstvých, mladých rostlin, které mohou být nejen chutnou, ale i zdravou součástí našich jídelníčků. Pupeny, výhonky a rašící lístky jsou doslova napěchované vitamíny, minerály a dalšími cennými látkami, které naše tělo po zimním období ocení. Pojďme se společně inspirovat několika jedinečnými recepty, které můžete vyzkoušet doma, a které dodají vašemu vaření nádech originality. Vezměte jaro jako výzvu a zaexperimentujte s netradičními recepty, které vám příroda nabízí. Nejenže objevíte nové chutě, ale zároveň uděláte něco pro své zdraví. Ať už sáhnete po hlohových pupenech, kopřivách či fialkách, příroda vás nezklame – vždyť v ní se ukrývá ta pravá inspirace.
(fotografie: Freepik)
Hlohové pupeny na červené řepě
Tento lehký a osvěžující salát pochází z Anglie, kde je ceněn nejen pro svou oříškovou chuť, ale i pro blahodárné účinky hlohových pupenů na srdce.
Potřebujeme:
-
1/2 litru hlohových pupenů a lístků
-
1 vařená červená řepa
-
2 lžíce šalotky
-
citronová šťáva, sůl, bílý pepř
-
(volitelně) zakysaná smetana
Pupeny nasekáme a smícháme s nastrouhanou nebo nakrájenou červenou řepou, přidáme šalotku a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Pro hutnější variantu můžeme přidat zakysanou smetanu.
Fialkový sirup na podzimní nachlazení
Fialkový sirup nejen usnadní odkašlávání díky obsaženým saponinům, ale navíc vás okouzlí svou vůní.
Potřebujeme:
-
3 hrsti fialkových květů
-
0,25 litru vody
-
0,5 kg medu
-
šťáva z jednoho citronu
Fialkové květy spaříme vroucí vodou a necháme louhovat přes noc. Poté nálev smícháme s medem (zahřejeme maximálně na 45 °C) a přidáme citronovou šťávu. Sirup plníme do čistých lahví a skladujeme v chladu.
Brutnákové máslo
Brutnák dodá máslu svěží chuť připomínající okurky a je zdrojem vitamínu C i minerálních látek.
Potřebujeme:
-
1 balení másla
-
2 lžíce nasekaného brutnáku
-
1/2 lžičky kopru, 1 lžička pažitky
-
sůl, pepř, citronová šťáva
Máslo smícháme s ostatními ingrediencemi a podáváme na čerstvém pečivu.
"Kopřiváček" - jiný špenát
Kopřiva je plná železa, vápníku a dalších cenných látek, a navíc skvěle chutná!
Potřebujeme:
-
2 hrsti mladých kopřivových lístků
-
2 lžíce másla, cibule, česnek
-
mouka, mléko, vejce
-
sůl, muškátový oříšek
Na másle osmahneme cibuli, česnek a mouku. Přidáme kopřivy, mléko a dochutíme. Nakonec zjemníme vejcem.
Jaro je ideální příležitostí k tomu, abychom zpomalili a začali si více všímat přírody kolem nás. Využití jejích darů v kuchyni není jen způsob, jak ozvláštnit jídelníček, ale také šance na hlubší spojení s prostředím, ve kterém žijeme. Vydejte se do přírody, nasbírejte čerstvé suroviny a užijte si radost z tvoření nových pokrmů přímo z jejích zdrojů.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.