Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Za vůní česneku aneb znáte všechny triky pro jeho dokonalé využití?

Za vůní česneku aneb znáte všechny triky pro jeho dokonalé využití?

30.3.2025 - AndreaP.

Česnek, zázračná surovina, která nesmí chybět v žádné kuchyni. Je nejen nepostradatelným ochucovadlem, ale také zdraví prospěšnou přísadou. Obsahuje mimo jiné alicin, látku s antibakteriálními a antivirovými účinky. Při pravidelném užívání podporuje imunitu, snižuje krevní tlak a má protizánětlivé vlastnosti. Víte ale, jak jej správně vybírat, skladovat, případně využít?

(fotografie: Freepik)

Jak vybrat kvalitní česnek?

  • Hledejte paličky s neporušenými slupkami.

  • Vyhněte se měkkým nebo scvrklým stroužkům.

  • Čím bělejší česnek, tím čerstvější.

 

Skladování česneku

  • Uchovávejte česnek na suchém a chladném místě v otevřené nádobě.

  • Neskladujte česnek v ledničce – ztrácí typickou vůni a může rašit.

  • K dlouhodobému skladování: oloupejte stroužky, vložte je do sklenice s olivovým olejem, a poté jej můžete uskladnit i v ledničce.

 

Tipy na použití česneku

Čerstvý tepelně nezpracovaný česnek je nejvýraznější – ideální rozetřený nebo nasekaný.

Celé stroužky nebo větší kusy česneku přidávejte, pokud chcete jemnější chuť.

Nikdy nenechte česnek při smažení zhnědnout, byl by nahořklý.

Zkuste upéct celé hlavičky česneku v troubě. Po upečení je můžete vylisovat a použít jako součást pomazánky, ochucovadlo či přílohu.

Z česneku lze připravit i česnekový prášek – usušte ho, rozdrťte v hmoždíři, prosijte, větší kousky utlučte znovu. Uchovávejte ve vzduchotěsné sklenici.

A co si my dnes z této kvalitní suroviny připravíme? Asi to nejzákladnější, co zná každý z nás. Zázračná polévka, která nás v nouzi doslova postaví na nohy. Ano, řeč je o česnekačce, i když dnes tak trošku jinak.

 

Potřebujeme:

  • 1 hlavička česneku

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 cibule (nakrájená na jemno)

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • 2 brambory (nakrájené na kostky)

  • sůl

  • pepř

  • tymián

  • chléb na opečení (na krutony)

 

Na olivovém oleji osmažte cibuli a česnek (nakrájený na plátky) – hlídejte, aby nezhnědnul.

Přidejte brambory, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.

Přidejte sůl, pepř a tymián podle chuti.

Rozmixujte dohladka a servírujte s opečenými krutony z chleba.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.