Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Cibule je nejpoužívanější kuchyňskou zeleninou. Pokrmům přidá na dokonalosti a ocení ji i vaše tělo

Cibule je nejpoužívanější kuchyňskou zeleninou. Pokrmům přidá na dokonalosti a ocení ji i vaše tělo

3.11.2023 - redakce Babinet.cz

Léčebné účinky cibule sahají až do starověké Číny a Indie. Zmínky o využívání cibule byly nalezeny již díky hliněným tabulkám Sumerů, uváděna je i v staroegyptských papyrech a rovněž také v Bibli. Její původ není zcela ověřen, ale za pravlast cibule bývá uváděna střední Asie, kde pravděpodobně vznikla z planého druhu. Kromě soli bývala kdysi základním kořením lidových vrstev obyvatelstva. Římští zemědělci cibuli nazývali „unio“, což lze přeložit také jako „velká perla“. A  jakpak je to asi se souvislostí s anglickým názvem pro cibuli – onion?

 foto / Freepik

Během případného sušení i tepelné úpravy cibule se však její léčivé látky znehodnocují, z tohoto důvodu tedy samozřejmě dáváme přednost konzumaci cibule jako léčebného prostředku v syrovém stavu. Cibule je výživná, dodává minerály, všeobecně stimuluje, vyvažuje činnost žláz, je antiseptická a dokonce i afrodisiakální. Obsahuje řadu důležitých minerálů a jejich solí (síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, magnesium nebo vápník). Z vitamínů jsou zde obsaženy provitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a vitamín C.

Cibule v sobě obsahuje látky s fytoncidními účinky – ty působí ozdravně na střevní mikroflóru, žaludek, střeva, játra a žluč. Zvyšují sekreci žaludečních šťáv, podporují trávení tuků a vylučování cukrů. Pročišťují ledviny, močové cesty a usnadňují odchod moče. Podporují činnost srdce a pomáhají “čistit” srdeční věnčité cévy a tepny. Umožňují tím snadnější oběh krve a dokonalejší zásobování orgánů živinami a kyslíkem. Snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak, brání tvorbě sraženin. Cibule je i výborným podpůrným prostředkem při léčení angín a nachlazení.

Zřejmě k nejpoužívanějším druhům, a to nejen v kuchyni, patří cibule kuchyňská, která se hodí se pro smažení a teplou kuchyni. Je základem mnoha omáček, gulášů, masových pokrmů. Perfektní chuť má osmažená cibule, protože cibule potřebuje při přípravě teplotu alespoň 160 °C. Při vyšší teplotě se z cibule uvolní více vody a chuť je výraznější. Zároveň platí, že čím mladší cibule, tím ostřejší chuť. Červená cibule má výraznější chuť, je ostřejší. K vaření se příliš nehodí, její chuť při přípravě zaniká. V menším množství ji můžete použít do salátů, dipů nebo pomazánek. Několik koleček se hodí i na ozdobu obložených chlebů. Při vaření dodá pokrmu zajímavou barvu, ale bohužel ne chuť. Známe ale také poměrně rozšířený poddruh – šalotku, která je základem mnoha pokrmů francouzské kuchyně. Hodí se k jemnějším omáčkám, drůbežímu masu nebo k rybám. Je populární i u těch, kteří mají citlivější zažívání. Šalotka nedráždí žaludek a není po ní pocit těžkosti. Chutná je i jako základ zeleninových polévek. Použít můžeme též mladou jarní cibulku i s natí, a to jako oblohu nebo do salátů. Možná ani nevíte, že jednotlivé druhy cibule přináleží do rodu česnek. Odtud pak možná pramení souvislost se slovenským pojmenováním cibule – cesnak cibuľový.

Kromě kuchyně a lidového léčitelství se však s cibulí lze setkat kupříkladu i v oblasti lidových pověr. V některých krajích prý totiž cibule umožňuje i předpovídání budoucnosti. Například v oblastech Krkonoš se můžeme údajně setkat s touto radou týkající se silvestrovské noci: „Rozkrájej krátce před půlnocí cibuli vodorovně na dvanáct dílků. Tyto kousky polož na prkénko, ale tak, aby větší plátky ležely na okraji, zatímco menší budou ve středu. Pak napiš na každý plátek jméno jednoho měsíce a posyp cibuli špetkou soli. Když se po chvilce pod některým plátkem vytvoří vlhká skvrna, znamená to, že ten měsíc v příštím roce bude vlhký, deštivý, ba přímo mokrý, Zůstane-li však místo pod cibulí suché, bude to slunný suchý měsíc.“ Že bychom tento postup o další silvestrovské noci vyzkoušeli, abychom případně měli alespoň nějakou naději na déšť v současném převažujícím, často až extrémním suchu?

Pro mladé dívky má pak cibule přichystáno ještě jedno překvapení. Jestliže prý večer před svatým Janem na zahrádce uříznou cibulovou nať, a to všechny ve stejné výši, mohou druhý den zjistit, která z nich bude mít ve zbytku tohoto konkrétního roku nejvíce štěstí. Bude to prý ta, jejíž nať do příštího rána poporostla o nejdelší kousek.

Vyzkoušet můžete pár našich receptů:

Lahodné cibulové kroužky jsou to pravé potěšení

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Cibulový koláč v mikrovlnce

Cibulový salát

Cibulové fondue

 

 

Napsal Petr Matura

 

zdroj: redakce, vimcojim.cz, rehabilitace.info, ekucharka.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz