Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Domácí pečivo podle našich babiček. Rohlíky jen ze 4 surovin snadno a rychle

Domácí pečivo podle našich babiček. Rohlíky jen ze 4 surovin snadno a rychle

8.2.2025 - redakce Babinet.cz

Rohlík je neodmyslitelnou součástí české kuchyně a toto zdánlivě obyčejné pečivo provází každodenní život mnoha lidí a jen málokdo si dokáže představit snídani, večeři nebo rychlou svačinu bez něj.

 

Také milujete vůni čerstvě upečeného pečiva? Zkuste si upéct vlastní křupavé vypečené rohlíky, které budou o hodně lepší, než ty z obchodu. K jejich výrobě potřebujete opravdu jen pár surovin.  A pokud si při jednom pobytu v kuchyni, např. během kynutí těsta, uděláte některou z našich polévek, máte vystaráno také rovnou s hlavním jídlem. A zbyde vám čas třeba na dobrou knihu.

domácí rohlíky

Domácí rohlíky / Depositphotos.com

Něco málo z historie rohlíku

Pečivo podobné rohlíku existovalo i dříve. Již v raném středověku se v klášterech v oblasti dnešního Německa, Rakouska a Čech peklo pečivo, které mělo přibližně podobný tvar. Mělo však náboženský význam – často bylo připravováno jako součást velikonočních nebo jiných křesťanských oslav. Pekaři tehdy pracovali s jednoduchými surovinami, jako byla mouka, voda a sůl, a tvarovali těsto do různých symbolických podob, z nichž jednou byl i půlměsíc. S rozvojem pekařství se však rohlík začal přizpůsobovat více světským potřebám, a stal se tak běžnou součástí stravy.

Proč tvar půlměsíce?

Rohlík, jak ho známe dnes, má své kořeny ve střední Evropě, kde se poprvé začalo experimentovat s tvarem a strukturou pečiva. Jeden z nejznámějších příběhů popisujících zrod rohlíku nás zavede do Rakouska 17. století. Podle legendy byl rohlík poprvé upečen ve Vídni na oslavu vítězství nad tureckou armádou v bitvě, která ukončila obléhání města Turky v roce 1683. Turecká armáda tehdy nesla půlměsíc jako znak na svých vlajkách a rakouští pekaři se rozhodli tuto symboliku ztvárnit v podobě nového tvaru pečiva, který by odrážel triumf nad nepřítelem. Rohlík ve tvaru půlměsíce se tak stal nejen chutnou pochoutkou, ale také symbolem vítězství a hrdosti. I když se jedná o romantizovanou verzi událostí, mnozí historikové potvrzují, že tento příběh má reálný základ.

Tak pojďme na to!

Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • sklenička mléka
  • 1 lžička cukru

Do mléka dáme lžičku cukru a lžičku mouky a rozdrobíme droždí. Když kvásek vzejde, vlijeme jej do prosáté nahřáté mouky a zaděláme těsto, které hněteme, až se nelepí na ruce. Je-li suché, přidáme trochu studené vody. Těsto uložíme a necháme kynout.

Z vykynutého těsta vyválíme plát a vykrajujeme trojúhelníkové tvary a z nich svinujeme rohlíky.

Necháme ještě chvíli vykynout a po potření rozšlehaným vejcem posypeme kmínem a solí nebo mákem, jak kdo to má rád. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na cca 180 stupňů do zlatova.

 

Zdroj: Stanislav Janíček ze Svazu pekařů a cukrářů v ČR, archiv edakce

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz