Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Krémová polévka s chřestem přinese jaro na váš stůl

Krémová polévka s chřestem přinese jaro na váš stůl

20.3.2025 - AndreaP.

Když se objeví první svazky čerstvého chřestu na trzích, víme, že jaro je opravdu tady. Tento elegantní a jemný zelený poklad se stává hvězdou mnoha kuchyní, a to nejen díky své vynikající chuti, ale i bohatství, které v sobě obsahuje. Proč je chřest tak výjimečný? Je znám také  jako "král zeleniny", pochází původem z oblasti Středomoří. Dnes ho najdeme v několika variantách – zelený, bílý i fialový. Zelený chřest je obzvlášť populární díky své snadné přípravě a jemné chuti. Chřest je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E, K a skupiny B, včetně kyseliny listové, což z něj činí výtečný doplněk jarní stravy. Obsahuje také mnoho antioxidantů a vlákniny, které přispívají k dobrému trávení a posílení imunity.

(fotografie: Freepik)

A my si z tohoto jarního pokladu  dnes připravíme lahodnou polévku, která v sobě kombinuje jednoduchost přípravy a lahodnou chuť, která osloví každého milovníka jarních dobrot.

Potřebujeme:

  • 500 g čerstvého zeleného chřestu

  • 1 středně velká cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 středně velký brambor

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • 200 ml smetany na vaření (můžete nahradit rostlinnou alternativou)

  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla

  • šťáva z 1/2 citronu

  • sůl a pepř podle chuti

  • (na ozdobu) krutony, parmazán nebo čerstvé bylinky

 

Omyjte chřest a odkrojte tvrdší spodní části stonků (asi 2-3 cm). Jemně nakrájejte špičky chřestu a dejte je stranou pro pozdější ozdobu. Zbytek stonků nakrájejte na menší kousky.

Na olivovém oleji nebo másle osmažte jemně nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu.

Přidejte nakrájený chřest (bez špiček) a na malé kostičky nakrájený brambor. Krátce orestujte, aby se rozvinula chuť.

Zalijte zeleninovým vývarem, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud brambory a chřest nezměknou.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody.

Přimíchejte smetanu a citronovou šťávu. Krátce prohřejte, ale nevařte.

Do polévky přidejte chřestové špičky a krátce je povařte (1-2 minuty). Servírujte polévku ozdobenou krutony, parmazánem nebo čerstvými bylinkami podle chuti.

Tip na závěr: Pokud chcete polévce dodat trochu experimentálního nádechu, zkuste přidat špetku muškátového oříšku nebo šťávu z pomeranče místo citronu.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.