Polévka je odjakživa důležitou součástí každého oběda a může být také výtečnou alternativou pro lehkou večeři. Nejen že zahřeje, ale také poskytuje organismu potřebné živiny, obzvlášť pokud je připravena z kvalitních surovin. Dnes vám představíme recept na jednoduchou a zdravou zeleninovou polévku, která nejen že potěší vaše chuťové buňky, ale také přispěje k dobrému zdraví.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
1 l zeleninového vývaru s mořskou řasou arame nebo vroucí vody
-
2 mrkve
-
1 kedlubna
-
asi 150 g květáku
-
nerafinovaná mořská sůl s mořskými řasami (dle potřeby, lze i zcela vynechat)
Jeden litr zeleninového vývaru s mořskou řasou arame nebo vody přivedeme k varu.
Mořská řasa arame je druh hnědé řasy, která pochází z japonských moří, zejména z oblasti kolem ostrova Izu. Má jemnou chuť a aroma, což ji činí ideální pro začátečníky, kteří se teprve seznamují s mořskými řasami. Arame je bohatá na jód, vápník, vlákninu a další minerály, díky čemuž má pozitivní vliv na zdraví, například na krevní tlak, kvalitu zubů, nehtů a vlasů, nebo na funkci štítné žlázy.
V kuchyni se často používá jako přísada do polévek, salátů nebo zeleninových jídel. Před použitím se obvykle namáčí do vody, což umožní její zvětšení objemu a uvolnění živin.
Očištěnou a opranou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Kedlubnu nakrájíme na kostičky a koncové části květáku rozkrájíme na menší části (košťál můžeme ponechat do vývaru pro větší chuť).
Veškerou nakrájenou zeleninu vložíme do vroucího zeleninového vývaru nebo vody a podle potřeby osolíme. Pro malé děti (kojence do jednoho roku) polévku nesolíme.
Zeleninu vaříme 10–15 minut, dokud není dostatečně měkká.
Tato zdravá a chutná zeleninová polévka je hotová během chvilky. Můžete ji podávat samostatně, nebo jako předkrm k dalšímu chodu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.