Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Symbolem Vánoc je vánočka. Jak si jí bez stresu upéct?

Symbolem Vánoc je vánočka. Jak si jí bez stresu upéct?

18.12.2024 - AndreaP.

Symbolem českých Vánoc je bezesporu vánočka. Je nezbytnou součástí každého vánočního stolu a její příprava v předvečer Štědrého dne je opravdovým rituálem, který přináší do našich domovů tu pravou sváteční atmosféru. Vánočka je symbol hojnosti a štědrosti, její pečení je prostě neopominutelnou součástí vánočních příprav. Pro mnohé je to ale stále výzva, na kterou si jen tak netroufnou. Na trénink samotný už ale není dostatek prostoru, jelikož čas výrazně pokročil, a Vánoce jsou už doslova tady. Už příští týden se ve všech domácnostech rozsvítí vánoční stromeček. A protože nejlepší jsou odzkoušené recepty, tak tady je základní recept na její přípravu. Společně jí prostě zvládneme. A pokud přece jen nebude dle vašich představ jako z katalogu, nezoufejte, chuťově bude skvělá tak jako tak a hlavní je, že je připravena s láskou. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 9 lžic cukru
  • 1/8 másla
  • 1 polévková lžíce droždí
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 žloutek
  • sůl
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • muškátový oříšek
  • badyán
  • 3 lžíce rozinek
  • 3 lžíce mandlí
  • vajíčko na potření

 

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout.

Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě.

Vánočku rozdělíme na několik dílů a upleteme ji. Ideální pro začátečníky je obyčejná vánočka z pěti pramenů. Spodní patro upletete ze tří, jako klasický cop. Zbylé dva prameny jen smotáte a položíte nahoru.

Části vánočky můžete pro jistotu ještě zafixovat párátky. Vánočku pleťte rovnou na plechu vyloženém pečícím papírem. Upletenou vánočku nechejte ještě další hodinu kynout na plechu, přikrytou utěrkou.

Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a můžete ještě posypat plátky mandlí.

Pečte v troubě vyhřáté na 230 °C. Při této teplotě pečte vánočku 5 minut. Poté snižte teplotu na 170 – 180 °C. Dopékejte 30 – 40 minut. Máte-li pocit, že se vám shora připaluje, stačí ji přikrýt ke konci pečení alobalem.

Jak poznáte, jestli je vánočka hotová? Použijte osvědčenou metodu testování – vpíchněte do středu vánočky špejli. Ven musí vyjít čistá, neobalená těstem.

Vánočku nechejte úplně vychladnout. Kdybyste ji krájeli teplou, mohla by se srazit.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz