Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Velikonoční nádivka s kopřivami – chutná zelená tradice, která přináší zdraví

Velikonoční nádivka s kopřivami – chutná zelená tradice, která přináší zdraví

17.4.2025 - AndreaP.

Zelený čtvrtek je dnem, kdy se podle tradice nemá hádat, nemělo by se nic půjčovat a na stole by měly být zelené pokrmy – špenát, hrášek, kopřivy nebo zelí. V minulosti se věřilo, že konzumace zelených bylin přinese zdraví na celý rok. Jedním z nejtradičnějších pokrmů je velikonoční nádivka, která se připravuje z pečiva, masa a jarních bylinek. Její chuť je jemná, nadýchaná a dokonale vystihuje jarní atmosféru svátků.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 300 g uzeného masa

  • 5 rohlíků

  • 250 ml mléka

  • 4 vejce

  • 1 hrst mladých kopřiv nebo pažitky

  • 1 lžička soli

  • ½ lžičky pepře

  • 1 lžička majoránky

  • máslo na vymazání formy

 

Uzené maso uvařte, nakrájejte na kostičky a vývar si ponechte.

Rohlíky nakrájejte na menší kousky a zalijte mlékem, aby změkly.

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s rohlíky, přidejte maso, nasekané kopřivy, sůl, pepř a majoránku.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.

Pekáč vymažte máslem, směs do něj rovnoměrně rozprostřete a pečte na 180 °C asi 40 minut, dokud nebude nádivka krásně zlatavá.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.