Zelený čtvrtek je dnem, kdy se podle tradice nemá hádat, nemělo by se nic půjčovat a na stole by měly být zelené pokrmy – špenát, hrášek, kopřivy nebo zelí. V minulosti se věřilo, že konzumace zelených bylin přinese zdraví na celý rok. Jedním z nejtradičnějších pokrmů je velikonoční nádivka, která se připravuje z pečiva, masa a jarních bylinek. Její chuť je jemná, nadýchaná a dokonale vystihuje jarní atmosféru svátků.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
300 g uzeného masa
-
5 rohlíků
-
250 ml mléka
-
4 vejce
-
1 hrst mladých kopřiv nebo pažitky
-
1 lžička soli
-
½ lžičky pepře
-
1 lžička majoránky
-
máslo na vymazání formy
Uzené maso uvařte, nakrájejte na kostičky a vývar si ponechte.
Rohlíky nakrájejte na menší kousky a zalijte mlékem, aby změkly.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s rohlíky, přidejte maso, nasekané kopřivy, sůl, pepř a majoránku.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
Pekáč vymažte máslem, směs do něj rovnoměrně rozprostřete a pečte na 180 °C asi 40 minut, dokud nebude nádivka krásně zlatavá.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.