Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Klasická sekaná s bohatou omáčkou ze zeleniny a smetany

Klasická sekaná s bohatou omáčkou ze zeleniny a smetany

26.10.2024 - AndreaP.

Nejprve si společně zavzpomínejme na chuť a zejména vůni tradiční domácí sekané připravované už po generace, která se pomalu peče v troubě. Cítíte tu vůni? A teď vám představíme vylepšenou verzi, kdy tento klasický recept dnes trošku obměníne. Spojíme dohromady bohatou chuť mletého masa s jemností kořenové zeleniny. A když v závěru sekanou na talíři přelijete ještě lahodnou omáčkou ze smetany a již zmíněné zeleniny, výsledný pokrm vás nejen zahřeje, ale také zasytí celou rodinu. 

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 500 g mletého masa
  • 80 g strouhanky
  • 1 dl mléka
  • 1 malá cibule
  • 1 vejce
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 150 g mrkve
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
Mleté maso smícháme se strouhankou navlhčenou mlékem, nasekanou cibulí, vejcem, ochutíme solí a pepřem. Je-li třeba, přidáme ještě strouhanku a z hmoty vytvarujeme šišku.
 
Na sádle a zesklovatělé slanině osmahneme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, vložíme sekanou a ze všech stran opečeme. Vše zalijeme vodou a dáme péci do trouby.
 
Upečenou sekanou vyjměte a dejte stranou, výpek se zeleninou rozmixujeme, zalijeme smetanou a omáčku prohřejeme.
 
Hotovou sekanou nakrájíme na plátky, podáváme přelité omáčkou a vhodnou přílohou jsou brambory. 
 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz