Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Celerový krém: Polévka plná vitamínů a minerálů

Celerový krém: Polévka plná vitamínů a minerálů

7.9.2024 - AndreaP.

Jak připravit ze zdánlivě obyčejných surovin delikatesu? Celerový krém je lahodná a zdravá polévka, která si získává stále větší oblibu. Celer, jako hlavní ingredience, je nejen chutný, ale také plný vitamínů a minerálů. Tato jemná krémová polévka ochucená česnekem a podávána s křupavými krutony je ideální volbou pro každou příležitost. 

(fotografie: https://depositphotos.com)

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1/2 větší bulvy celeru
  • 1/4 litru zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 velký stroužek česneku najemno nasekaný
  • 4 tenké plátky slaniny
  • 1/4 lžičky sečuánského nebo bílého pepře
  • sůl 
  • špetka muškátového oříšku
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje

 

Zapněte troubu na 180°C.

Celer oloupejte, pokrájejte jej na větší kusy a přemístěte do pekáčku. Pokapejte jej dvěmi lžícemi oleje, posolte a dobře promíchejte, ať se všechny kousky rovnoměrně obalí olejem. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude celer měkký, což poznáte, pokud do něj lehce zajede ostrý nůž. Občas obraťte. Na posledních 5 minut pečení přidejte k celeru česnek.

Mezitím zahřejte vývar. Jakmile je celer hotový, přidejte jej do vroucího vývaru, ochuťte pepřem a pár minut povařte. Sejměte z ohně, přidejte smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujte na hustý krém. Podle chuti dosolte a přidejte muškátový oříšek. Uchovejte v teple.

 Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi.

Krém rozdělte do čtyř misek, ozdobte plátkem slaniny a pomalu tenkým pramínkem nalijte na každou porci lžíci olivového oleje.

Servírujte s opečenými krutonky či čerstvou bagetou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz