Česnek, zázračná surovina, která nesmí chybět v žádné kuchyni. Je nejen nepostradatelným ochucovadlem, ale také zdraví prospěšnou přísadou. Obsahuje mimo jiné alicin, látku s antibakteriálními a antivirovými účinky. Při pravidelném užívání podporuje imunitu, snižuje krevní tlak a má protizánětlivé vlastnosti. Víte ale, jak jej správně vybírat, skladovat, případně využít?
(fotografie: Freepik)
Jak vybrat kvalitní česnek?
-
Hledejte paličky s neporušenými slupkami.
-
Vyhněte se měkkým nebo scvrklým stroužkům.
-
Čím bělejší česnek, tím čerstvější.
Skladování česneku
-
Uchovávejte česnek na suchém a chladném místě v otevřené nádobě.
-
Neskladujte česnek v ledničce – ztrácí typickou vůni a může rašit.
-
K dlouhodobému skladování: oloupejte stroužky, vložte je do sklenice s olivovým olejem, a poté jej můžete uskladnit i v ledničce.
Tipy na použití česneku
Čerstvý tepelně nezpracovaný česnek je nejvýraznější – ideální rozetřený nebo nasekaný.
Celé stroužky nebo větší kusy česneku přidávejte, pokud chcete jemnější chuť.
Nikdy nenechte česnek při smažení zhnědnout, byl by nahořklý.
Zkuste upéct celé hlavičky česneku v troubě. Po upečení je můžete vylisovat a použít jako součást pomazánky, ochucovadlo či přílohu.
Z česneku lze připravit i česnekový prášek – usušte ho, rozdrťte v hmoždíři, prosijte, větší kousky utlučte znovu. Uchovávejte ve vzduchotěsné sklenici.
A co si my dnes z této kvalitní suroviny připravíme? Asi to nejzákladnější, co zná každý z nás. Zázračná polévka, která nás v nouzi doslova postaví na nohy. Ano, řeč je o česnekačce, i když dnes tak trošku jinak.
Potřebujeme:
-
1 hlavička česneku
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 cibule (nakrájená na jemno)
-
1 litr zeleninového vývaru
-
2 brambory (nakrájené na kostky)
-
sůl
-
pepř
-
tymián
-
chléb na opečení (na krutony)
Na olivovém oleji osmažte cibuli a česnek (nakrájený na plátky) – hlídejte, aby nezhnědnul.
Přidejte brambory, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.
Přidejte sůl, pepř a tymián podle chuti.
Rozmixujte dohladka a servírujte s opečenými krutony z chleba.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.