Rebarbora, s její výraznou kyselostí a svěží chutí, je jednou z těch ingrediencí, které dokáží naše chuťové pohárky rozproudit a přinést do našich jídel zcela nový rozměr. Tato plodina s dlouhou historií se stala oblíbenou součástí mnoha kuchyní po celém světě, a to z dobrého důvodu. Její nápadité využití ve sladkých i slaných pokrmech přináší do našich talířů výjimečnou rozmanitost a lahodnou svěžest. A tak naše rebarborová jízda pokračuje dále. V prvním díle jsme se zaměřili na recepty na sladko a s masem, a nyní pokračujeme ...
(fotografie: Pixabay)
Rebarbora JAKO DEZERT
Nemůžeme nezmínit pohádkový staromódní anglický letní smetanový krém plný rebarbory a vůně vanilky, jak ho předvedla Nigella Lawson v TV seriálu Forever Summer.
Vanilkový krém z rebarbory
- 1 kg rebarbory - na špalíčky, 500 ml šlehačky, 300 g vanilkového cukru
Ušleháme smetanu, měla by být hustá, ale ne příliš tuhá. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na špalíčky, hodíme do pekáče, posypeme vanilkovým cukrem, přikryjeme fólií a asi 1 hodinu pečeme. Pak ji scedíme, propasírujeme, aby nám vzniklo pyré. Šlehačku opatrně s rebarborovým pyré promícháme, ale není potřeba nějaké velké zašlehávání. Chceme, aby ze šlehačky ty trpké načervenalé kousky ovoce vykukovaly. Nechceme z toho mít růžovou jednolitou. A teď to nejdůležitější! Šťávu, kterou pustila rebarbora při pečení, trochu odvaříme a zahuštěnou ji nalijeme přes tu skvělou růžovou hmotu. Chutná jako bonbón. A znovu opatrně zamícháme a dbáme, aby krém byl celý nadýchaný. Pak hmotou opatrně naplníme sklenice a její povrch, již ve sklenici, polijeme zbytkem šťávy a podáváme.
Ricottový dezert s rebarborou (4 porce)
- 200 g ricotty, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 špalíky rebarbory, 4 vejce, máslo, sůl, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička moučkového cukru
V míse ušlehejte mléko s cukrem, špetkou soli a vejci. Přidejte ricottu a lžičku prášku do pečiva, znovu dobře prošlehejte. Rebarboru omyjte a pokrájejte na dvoucentimetrové špalíky. Špalíky rebarbory přiveďte v menším hrnci se 4 lžícemi vody a lžičkou cukru k varu a povařte asi 5 minut. Větší zapékací misku nebo čtyři menší misky vymastěte máslem a vlijte do ní vytvořenou směs. Na směs rozhoďte lžící rozvařenou rebarboru. Zapékejte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 35 minut.
Reveňový koláč se sněhem
- 250 g hladké mouky, 100 g cukru, 125 g másla, 1 sáček vanilinového cukru, 2 žloutky, sůl
- Náplň: 1,5 kg reveně, 500 g cukru, 100 g jemně krájených mandlí, 2 bílky
Mouku prosijeme na vál, přisypeme cukr, vanilinový cukr a sůl, přidáme na lístky nakrájené máslo, žloutky a vše zpracujeme na hladké těsto, které uložíme zakryté na 30 minut do chladna. Odpočaté těsto do tenka rozválíme, dáme na tukem potřený plech a v dobře předehřáté troubě 5 minut pečeme. Pak plech vyjmeme z trouby, na těsto rozložíme stejnoměrně očištěnou a na stejné kousky nakrájenou reveň, zasypeme 350 g cukru a koláč vložíme na 20 minut do horké trouby. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, vmícháme do něj zbylý cukr a jemně krájené mandle a sněhem potřeme koláč. Dalších 5-8 minut pečeme, až sníh zpevní a zezlátne.
Rebarbora ve višňovém likéru
- 400 ml teplého mléka, 3 vejce, 3 lžíce mletého cukru, 3 lžíce hladké mouky, 2-3 lžíce rozpuštěného másla, 450 g rebarbory nakrájené na kousky a naložené ve višňovém likéru a cukru na nejméně hodinu, 2 lžíce višňového likéru, 2 lžíce cukru
Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia. Všechni ingredience smíchejte a rozšlehejte dohromady. Naloženou rebarboru dejte do máslem vymazané ohnivzdorné mísy o rozměrech asi 30x23 cm, a polijte ji těstem. Pečte 30 až 35 minut. Upečenou rebarboru vyjměte z trouby, posypte mletým cukrem a ihned podávejte.
Rebarborový koláč z jogurtového těsta
- Těsto: 1 velký kelímek bílého jogurtu, 1-2 vejce, 1 a 1/2 kelímku polohrubé mouky, 1/2 kelímku cukru, vrchovatá lžička prášku do pečiva, 2 lžíce rumu
- Náplň: 2-3 šálky nakrájené rebarbory, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, 2-3 lžíce másla, skořice, 2 lžíce sezamového semínka
Formu na koláč nebo plech vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V misce smícháme jogurt s vejci, přidáme mouku, cukr, prášek do pečiva a rum. Dobře prošleháme. Je-li těsto husté, přidáme pár lžic vody nebo mléka, aby se lehce roztíralo do plechu. Na těsto rozdělíme pravidelně rebarboru. Z mouky, másla, cukru a skořice připravíme drobenku a tou posypeme koláč. Vložíme do horké trouby (později teplotu snížíme) a podle velikosti koláče pečeme asi 20-30 minut. Koláč před pečením můžeme posypat sezamovým semínkem.
Poznámka: kelímek od jogurtu používáme jako odměrku.
Rebarborový crumble (4 porce)
- 450 g rebarbory, 4 lžíce vody, 8 lžic krystalového cukru nebo třtinového cukru, 1 lžička práškového zázvoru, 100 g másla pokojové teploty, 100 g krystalového cukru nebo třtinového cukru, 170 g hladké mouky
- Při podávání oblíbená zmrzlina nebo šlehačka
Uvedené množství se vejde do oválné formy 23x16 cm o hloubce 5 cm. Použít však můžete i menší plech. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Rebarboru důkladně omyjte a pokrájejte na 7,5 cm dlouhé špalíky. Ty dejte na pekáč, posypte 8 lžícemi cukru krystal nebo raději třtinového cukru, zalijte 4 lžícemi vody a dejte do trouby péct na 10 minut. Takto upravenou rebarboru promíchejte se zázvorem. Pečící misku naplňte rebarborou. Změklé máslo rukou promíchejte s moukou a cukrem a vytvořte drobenku. Tou zasypte rebarboru a dejte do trouby zapéct na 25 až 30 minut. Cukr použijte nejlépe třtinový.
Rebarbora PITÍM
aneb slibovaný alkoholický bonus na závěr ...
Rebarborová vodka
- 1 l vodky, 2 stonky rebarbory, kůru z 1/2 citronu, 3 hřebíčky, 1 tyčinka skořice, 3 lžíce cukru
Rebarboru rozdrťte v hmoždíři a dejte do zavařovací láhve naloženou s cukrem. Nechte dva dny macerovat. Pak přidejte hřebíček, skořici, citronovou kůru a zalijte vodkou. Sklenici nechte na chladném, temném místě 3 týdny, ale denně promíchejte! Přeceďte přes mušelín, nalijte do připravené jiné láhve a nechte ustát 3 měsíce před podáváním. Na zdraví!
UPOZORNĚNÍ: "Nic se nemá přehánět" praví staré přísloví. U rebarbory to platí dvojnásob. Její občasné použití z jara je prospěšné, ne však lidem s močovými kameny, žlučníkovými a jaterními chorobami. Rebarbora podporuje krevní oběh a je močopudná.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.