Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?

Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?

20.12.2024 - AndreaP.

Vánoční rybí polévka je jednou z těch tradičních lahůdek, které dokážou v okamžiku navodit tu správnou sváteční atmosféru. Každá rodina má svůj osvědčený recept, který se dědí z generaci na generaci, a příprava této polévky je rituálem, který nás spojuje s našimi předky. Každý z těchto receptů má své tajemství, někdo přidává jikry a mlíčí, jiný smetanu nebo bílé víno. Výsledkem je ale vždy polévka plná bohaté chuti a vánoční atmosféry. Rybí polévku si můžeme pochopitelně připravit kdykoliv během roku, ale prostě jedno je prokázané, o Vánocích chutná prostě jinak, nejlépe. 

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 200 g uvařeného hrachu
  • 400 g okrajových porcí a kostí z ryby
  • 1 mlíčí
  • 1 jikry
  • 100 g kořenové zeleniny
  • ½ lžičky pepře
  • sůl
  • muškátový květ
  • 2 žemle
  • 1 lžíce másla na osmažení

 

Z rybího masa a kořenové zeleniny si uvaříme silný vývar.

Mlíčí a jikry opereme pod tekoucí vodou, nakrájíme a dáme do proceděného vývaru. Přidáme rozmačkaný hrách, maso z vývaru, pepř, sůl, muškát a povaříme. Přidáme i drobně nakrájenou zeleninu z vývaru.

Dochutíme a podáváme s houskou nakrájenou na kostičky a usmaženou na másle.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz