Mrkev obsahuje mnoho pro tělo prospěšných vitamínů a pro dietní jídelníček je naprosto ideální. Od malička slýcháváme, že ji máme jíst, abychom dobře viděli. Betakaroten pomáhá, když se chceme dobře a zdravě opálit. Mrkev je prospěšná na zažívání a naše pokrmy velmi výrazně odlehčí. Není však nutné použít ji jen na přípravu tolik neoblíbeného masa v mrkvi, které mnozí z nás ve školních jídelnách naprosto nenáviděli. Receptů existuje celá škála, ať už slaných nebo sladkých.
fotografie: Freepik
Mrkvová polévka
Ingredience:
- 500 g mrkve
- 2–3 brambory
- 1 litr vývaru
- 1 kelímek smetany (12 %)
- trocha kari kořen
- sůl
- pepř
- 1 lžíce másla
Mrkev a brambory dáme vařit do vývaru. Jakmile vše změkne, tak to rozmixujeme ponorným mixérem. Směs poté přivedeme k varu, ale jen na nízkou teplotu. Přidáme smetanu, kari koření, sůl, pepř a máslo. Ihned je možné polévku podávat, bude hustá a velmi chutná.
Pomazánka
Ingredience:
- 1 zakysaná smetana nebo bílý jogurt,
- 2 uvařená vejce
- 1 velká nastrouhaná mrkev
- trocha majonézy
- 1 menší syrové cibule najemno
- 1 lžička hořčice
- Sůl
- Pepř
- citronová šťáva
Vejce, mrkev a cibuli nastrouhejte, do směsi nakapejte pár kapek citronu, přidejte zakysanou smetanu nebo bílý jogurt, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Řádně promíchejte a můžete podávat s chlebem, houskou nebo na bagetce.
Mrkev v těstíčku
Ingredience:
- 400 g mrkve (spíše malé mrkvičky, nebo pokrájené větší mrkve)
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
- Sůl
- olej na smažení
Mrkev je lepší dopředu uvařit do měkka. Poté ji klasicky obalujeme v trojobalu a smažíme. Tyto „řízečky“ jsou opravdu jedinečné.
Mrkev po indicku
Tento recepty je možné použít jako přílohu k masům a masovým směsím nebo jako hlavní jídlo při podávání třeba s bramborem nebo rýži při redukčních dietách.
Ingredience:
- 200 g strouhané mrkve
- Olej
- 2 lžičky kari
- 4 lžíce zakysané smetany
- Sůl
- pepř
Mrkev dáme opékat na lžíci oleje, přidáme kari, sůl a pepř a za za stálého míchání necháme změknout. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a můžeme podávat.
Napsala Zuzana Zelenková
zdroj: redakce
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.