S jarem se probouzí příroda a i pulty obchodů začínají rozkvétat pestrým sortimentem ovoce a zeleniny. To je signál, že začíná hlavní sezóna želírování. Buďte připraveni využít každou příležitost a zpracovat si úrodu na celý zbývající rok – ať už v podobě zavařenin, džemů, marmelád, sirupů, či třeba přesnídávek.
Co potřebujeme:
- 750 g citronů (oloupaných, bez blanek)
- 3 lžičky citronové kůry
- 6 lžic cukru
- třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
- 1,5 lžičky chia semínek
Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut.
Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic.
Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.
Naše tipy
• místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne džem s kousky ovoce.
• po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.