Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Nejlepší způsob, jak využít přebytek letního ovoce? Vyzkoušejte kandování!

Nejlepší způsob, jak využít přebytek letního ovoce? Vyzkoušejte kandování!

30.8.2024 - AndreaP.

Léto je obdobím hojnosti, kdy naše zahrádky a trhy přetékají čerstvým ovocem. Ale co dělat, když už máte plné misky meruněk, třešní, ostružin, malin, kiwi, hroznů a dalších lahůdek a nevíte, jak je všechny využít? Řešením může být kandování ovoce! Tento tradiční způsob konzervace nejen prodlouží životnost vaší úrody, ale také přinese do vašeho domova pochoutku, kterou si můžete vychutnávat kdykoliv během celého roku. Pojďme si tedy společně ukázat, jak na to a jak dokonale využít všechny dary letní sezóny.

(fotografie: Pixabay)

Ovoce vhodné ke kandování:

  • třešně
  • višně
  • ananas
  • meruňky
  • kiwi
  • citronová, pomerančová nebo grapefruitová kůra atd.

Dále budeme potřebovat:

  • cukr
  • med
  • voda

Budete potřebovat cukr, med, pánev s tlustým dnem, čerstvé ovoce a zavařovací teploměr.

Ovoce nakrájejte na malé kousky, z kůry pomeranče, citronu nebo grapefruitu nožem odstraňte bílý povlak a nakrájejte ji také na malé kousky.

V pánvi smíchejte 1 šálek cukru, 1 šálek medu a 1 a 1/2 šálku vody. Vařte na středním plameni za častého míchání, dokud směs nedosáhne 110 stupňů Celsia (235 stupňů F).

Pak do směsi vhoďte hrst ovoce. Vařte na mírném plameni 20 až 30 minut, až je ovoce či kůra průhledné. Ovoce vyjměte, nechte okapat a uvedeným způsobem uvařte i ostatní ovoce. Uvařené ovoce nechte oschnout a skladujte v uzavřene nádobě.

Pokud máte možnost, můžete vyrobit kandované ovoce v sušičce tak, že kousky položíte na pláty do sušičky a sušíte na 50 stupňů Ceslia (120 stupňů F) po dobu 12-18 hodin, až se ovoce nebude lepit.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz