Godži (goji) jsou plody dvou druhů kustovnice. Jsou to opadavé keře s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými purpurovými květy, řazené do čeledi lilkovité. Pěstují se zejména ve střední a severní Číně. Plody a mladé listy jsou v asijských zemích součástí jídelníčku, plody a kůra kořenů jsou využívány v místní medicíně. Na přelomu tisíciletí se godži objevilo v i na trhu v Evropě a Severní Americe, a od té doby jeho obliba stoupá. V České republice jsou sušené plody běžnou součástí sortimentu obchodů se zdravou výživou a potravními doplňky. V některých jiných zemích jsou nabízeny též džusy s obsahem šťávy z godži.
Medicínské studie potvrdily řadu léčivých účinků plodů kustovnice, pro které je v asijské medicíně využívána již po celá tisíciletí.
A my si právě i díky pomocí těchto velmi zdravých plodů připravíme v tomto nevlídném počasí zahřívající pokrm, kterým je plněné pečené jablko.
Potřebujeme :
- středně velká jablka (dle počtu osob)
Náplň na 1 jablko:
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1 lžička sultánek
- 1 lžička plodů Goji
Suroviny na náplně smícháme dohromady.
Jablka omyjeme a zbavíme jádřinců. Každé jablko ještě kolem dokola lehce nakrojíme, aby při pečení neprasklo.
Poté jablka naplníme připravenou směsí a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů Celsia (horkovzdušně na 170 stupňů) na 25 až 30 minut. Podáváme teplé.
(zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.