Nepatří k těm novým, vlastně je ve skutečnosti tou úplně první, premiérovou v populární řadě. Právě teď ji ale jako když najdete - a nebudete litovat, protože tahle je opravdovým sladkoslaným, dobře uvařeným a pěkně vypečeným překvapením. Řeč je o první z řady kuchařek Lenky Požárové Což takhle dát si..., skrz naskrz dýňovité. Projížděli jsme magickou krajinou střední Anatólie, náhorní plošinou v srdci Turecka, které vévodí Erciyes Dai, vyhaslá sopka vypínající se téměř ke čtyřtisícové hranici. Teď, na začátku podzimu, kdy je tu pořád ještě i k osmadvaceti stupňům, všude v nažloutlé krajině vesele září oranžové tečky dýní. Je to jeden z těch krásných obrazů, kterou si po dlouhé cestě uchováte v paměti krajina plná políček, vesničané na oslících a malých traktůrkách s přívěsy, kam vrší sklizené dýně. A pak ty neuvěřitelné, obrovské hromady sklizených plodů v každé vesničce u silnice i na dvorech chudých domků, stejně v jedné vesnici za druhou, stovky kilometrů podél cesty. Nic jiného tu ani nepěstují. Tolik dýní jsem v životě neviděla. Pak je prodávají a celou zimu se jimi cpou. Poprvé v životě mi došlo, že dýně jsou dobré i k jiným věcem, než na ozdobu nebo k halloweenskému rejdění. A že taky asi musí existovat spousta netušených možností, jak z téhle přerostlé, šišaté věci udělat dobrotu. Na brněnském Zelňáku jsem k tomuto účelu ulovila kulaťoučkou dýni a jako inspiraci využila další z řady kuchařek Lenky Požárové Což takhle dát si..., tentokrát o dýních. Pětisetkilogramovou dýni, jak o nich píše Lenka Požárová, jsem sice v Turecku neviděla, ale vůbec se nedivím, že je tak populární - nejen, že obsahuje spoustu vlákniny, ale také vitamín A (respektive látky, z nichž v našem těle tento vitamín vzniká), spousta minerálních látek, pomáhá při problémech s ledvinami a slinivkou a je dobrá na hubnutí, i když nemyslím, že zrovna tento důvod by turecké vesničany nějak vzrušil. Já jsem naopak po prvním prolistování dýňové kuchařky plné více než lákavých fotografií zjistila, jak (aspoň pro mě) sexy zeleninou může dýně být. V mých představách fádní oranžová věc začala nabývat rozličné tvary a vlastnosti v závislosti na druzích. Věděli jste, že existuje dýně obří, Hokkaido, Mexická, Muškátová, Butternut každá jinak dobrá a využitelná? Když ji navíc uskladníte ve sklepě vedle brambor a jablek, vydrží celou zimu. Podobně jako cuketa nebo méně populární patison je to tedy velice praktická zelenina, jíž si můžete kdykoliv zpestřit fádní zimní jídelníček a nahradit tak nakládanou nebo uměle narychlenou zeleninu z hypermarketů zdravou mňamkou. Můžete ji pak proměnit v originální předkrmy a svačiny, nadýchané polévky, zkombinovat ji s rybím či kuřecím masem nebo vytvořit nápadité vegetariánské variace, zapékat ji, dusit, smažit či připravovat na sladko. Lenka Požárová přitom nabízí i překvapivé kombinace, např. s kaštany, ananasem, medem, pomerančem, hruškami, kokosem nebo třeba variaci na oblíbený cheesecake z dýní, všechno ovšem, jak je u ní dobrým zvykem, v jednoduchých receptech, bez zbytečných komplikací a ze snadno dostupných surovin. Dýňová kuchařka (opět v praktické kroužkové vazbě) z rukou nadšené experimentátorky Lenky Požárové zahřeje v prvních podzimních mrazících u srdce každého, pro koho je vaření především radostí a hrou.
Dýňová posedlost
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Máte rádi kefír či podmáslí? Připravte si z nich skvělé nadýchané palačinky
- Znojemská hovězí aneb lahodná tradiční chuť Moravy
- Lahodné vepřové ledvinky na víně
- Čarujeme s mletým masem v kuchyni. Připravte si efektivní pštrosí vejce
- Kouzlo Orientu aneb jak si doma snadno připravit vegetariánský Falafel
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.