Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Což takhle dát si...

Což takhle dát si...

6.1.2006 - Redakce Babinet

Špenát.. hádáte správně. Zapomeňte na nemilé špenátové zkušenosti z dětských let a pojďte objevit pravou podobu špenátu. Víte například, že špenát v syrovém stavu obsahuje téměř stejné množství vitamínu C jako citróny? Navíc je bohatý na provitamín A a minerály hořčík, draslík a vápník. Pravda, železem příliš nevyniká, což už je celkem známá věc. Slyšeli jste však, že za mylnou představou o obsahu železa ve špenátu může chyba vědců v desetinné čárce? Špenát pochází z Persie a do Evropy jej přivezli Arabové v 9.století. K dostání u nás jsou čtyři druhy. Jak vypadají, kde je koupit a jak zpracovat, to se mimo jiné dozvíte v poslední vydané Zapálené kuchařce Lenky Požárové "Což takhle dát si špenát". Už barva obalu neomylně hlásí, že špenát má v dnešní době zelenou a obsah receptů tomu jen dává za pravdu. Ať už jste fandové špenátu či jeho zarputilí odpůrci, přitažlivého grafického zpracování kuchařky si prostě nelze nevšimnout. O to víc zajímavější je pak přečtení několika receptů z první kapitoly nazvané Lehkosti - tedy rychlých chuťovek a salátů - které svou jednoduchostí a elegantním podáním přímo vybízí k přípravě. Posuďte sami.   Bageta s camembertem /rychlovka/ 4 kusy, příprava 15 minut 200 g čerstvého špenátu, 2 menší bagetky, 1 camembert (balení 70 g), 40 g šunky, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžičky brusinkového kompotu, sůl Špenát properte a na 1 minutu zalijte horkou vodou. Sceďte, vymačkejte a nasekejte spolu se šunkou. Přidejte olivový olej a sůl. Směs navršte na rozkrojené bagetky a poklaďte plátky camembertu. Vložte na gril (shora i zezdola) asi na 5 minut při teplotě 250 °C. Hotové ozdobte brusinkami. Tip: Můžete použít i jiný druh sýra, například mozzarellu na zapékání. Bezmasá varianta: Šunku zkrátka vynechejte. Tymiánové mašličky /konec zvonec/ pro 4 osoby, příprava 20 minut 600 g mraženého listového špenátu, 400 g těstovin, 2 skleničky sušených rajčat (např. zn. Elfko po 75 g pevný podíl), 2 lžičky sušeného tymiánu, sezamová semínka na ozdobu, sůl Těstoviny uvařte podle návodu. Špenát poduste do změknutí, vmíchejte promnutý tymián, nasekaná sušená rajčata, 2 lžíce oleje z rajčat a osolte podle chuti. Těstoviny slijte a promíchejte s trochou oleje z rajčat a mírně osolte. Rozdělte na talíře a poklaďte kousky špenátu s rajčaty. Posypte sezamovými semínky.   Není divu, že autorka na svém webu www.zapalena-kucharka.cz sklízí jednu, nejen špenátovou, chválu za druhou. V edici Zapálených kuchařek totiž v srpnu minulého roku vyšel díl první - Dýně a na pultech knihkupectví se začátkem února objeví i díl další, věnovaný mrkvi. Tak, jak autorka na svých stránkách uvádí, recepty opravdu nejsou náročné, navíc jsou dostupné, rozmanité a plné neobvyklých nápadů, což je dle gusta naší redakce a jistě si najdou spoustu dalších příznivců. My zařazujeme uvedené recepty do naší databáze a nezbývá nám než dodat.. jen tak dále. Všechny díly Zapálené kuchařky najdete ve větších knihkupectvích, prodejnách zdravé výživy a hypermaketech Globus a Hypernova.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.