Piškotové dortíky: 6 žloutků, 6 bílků, 6 lžic cukru, 6 lžic mouky hrubé, vanilkový cukr, 2 vrchovaté lžíce kakaa Ořechový krém: 100 g másla, 100 g vlašských ořechů pomletých, 200 ml mléka, 1 vrchovaté lžíce cukru, 1 lžíce rumu, 1 vrchovatá lžička mouky, hrst rozinek namočených v rumu Čokoládový krém: 200 ml mléka, 1 vejce, 1 vrchovatá lžíce cukru, 100 g másla, 1 vrchovatá lžička mouky, 2 vrchovaté lžíce kakaa Ozdoba: 30 0ml šlehačky, 100 ml mléka, 1 lžíce rumu, 100 g cukru, 2 lžíce kakaa Vymazat a moukou vysypat dvě čtvercové, nebo obdélníkové formy. Rozehřát troubu na 180°C. Dobře našlehat žloutky s cukrem, až jsou pěnivé a husté. Našlehat z bílků tuhý sníh. Lehce ho vkládat do žloutkové směsy zároveň s moukou. Rozdělit těsto na dvě části. Do jedné zamíchat kakao a do druhé vanilkový cukr. Každé těsto dát do jedné formy a upéct po 15 min., až jde od formy. Vyklopit je na mřížku a nechat vystydnout. Připravit ořechový krém. V kastrolku smíchat máslo, ořechy, mléko, cukr, rum a mouku. Přivéct do varu za stálého míchání a odstavit z ohně, nechat vystydnout. Potřít jeden piškot timto krémem, posypat hrozinkama a položit druhý piškot nahoru. Připravit čokoládový krém. V kastrolku smíchat mléko s mašlehaným vejcem, máslem, cukrem, moukou a kakaem. Zahřívat za stálého míchání, až krém zhoustne. Nesmí se však vařit! Nechat krém trochu vychladnout a nalít na dort. Nakrájet dort na malé čtverečky, poskládat na moučníkový talíř a polít smíchaným mlékem s 50g cukru a rumem. Ušlehat šlehačku a ozdobit zákusek. Před podáváním smíchat 2 lžíce kakaa s 50g cukru a trochou vody. Polít tím šlehačku. Poznámka: Somlói galuska /čti: šomló galuska/ je maďarský tradiční dezert, ke kterému se nejlépe hodí podávat Capuccino, Somlói furmint nebo Debroi hárslevelu.
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Maďarská gulášová polévka. Pokrm, který zahřeje a zcela zasytí!
- Tradiční škubánky se strouhankou aneb česká sytá klasika našich babiček
- Máte rádi kefír či podmáslí? Připravte si z nich skvělé nadýchané palačinky
- Pikantní játra s orientálním kořením
- Kynuté svatomartinské rohlíčky plněné mrkvovou nádivkou
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
-
Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.