- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1/2 l mléka
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 dcl oleje
- 3 tučné nebo polotučné tvarohy
- 2 celá vejce
- rozinky
Připravte si z ingrediencí kvásek a nechte jej vzejít. Mouky smíchejte ve velké míse, uprostřed udělejte jamku a do ní vyklepněte 1 celé vejce a 1 žloutek, přisypte po okrajích cukr krupici, přilijte kvásek, přidejte olej a šlehejte ručním šlehaček až se dělají v těstě bubliny. Vršek těsta posypte lehce moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (asi 3/4 hodiny). Pak znovu řádně promíchejte a dejte opět kynout. Až je těsto pěkně vykyne a zaplní celou mísu, rozdělte jej na 4 díly, ze kterých vytvarujte placky o průměru asi 20 cm. Na každou placku dejte tvarohovou směs, konce placky sesbírejte, zabalte, pevně těsto spojte, otočte a koláč pěkně vytvarujte do tvaru placky. Koláč potřete žloutkem, doprostřed dejte povidla, posypte žmolenkou, dejte na plech, na kterém ještě nechte koláče 10 minut kynout. Pak je pečte při 220 stupních Celsia dozlatova.


Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.