Přestože k Vánocům patří mnoho tradičních pochoutek, je důležité si uvědomit, že zdravý přístup k jídlu nemusí znamenat úplné odepření oblíbených pokrmů. Jak si tedy užít svátky bez zbytečného přejídání a výčitek svědomí? Nutriční terapeutka přináší praktické tipy, jak zvládnout vánoční stolování s lehkostí a zdravým rozumem.
Mgr. Ellen Ondrová se k vánočnímu hodování vyjádřila: „Prvním pravidlem je hlídat si velikost porcí a četnost jídel. Pravidelnost je totiž klíčem ke správnému stravování, a to i během Vánoc. Držte se svého obvyklého počtu jídel denně, ať už tří nebo pěti, a nepřeskakujte jídla s plánem „nechat si místo“ na večerní delikatesy. Často to končí přejedením. Stejně podstatná je i velikost porcí, proto si zkuste naložit jídlo na menší talíř. A při pojídání cukroví v době svačiny, nezapomeňte doplnit bílkoviny, například v podobě bílého jogurtu nebo sýra, abyste zajistili vyváženost.“
Mgr. Ellen Ondrová, nutriční specialistka / foto se svolení AGEL Říčany
Nutriční terapeutka zdůrazňuje důležitost plánování jídel během dne, což pomáhá předejít náhlým chutím na sladké či mastné pokrmy. Udržení stabilní hladiny krevního cukru přispívá k zachování energie a dobré nálady po celý den. Rovněž je kladen důraz na vědomé stravo-vání, které zahrnuje pomalé a rozvážné jedení s vnímáním pocitu sytosti. Tento přístup nejen umožňuje vychutnat si jídlo, ale také dává tělu čas uvědomit si, že už nemá hlad.
Na co si je třeba dát největší pozor, je uzobávání. Nutriční terapeutka upozorňuje: „Při neustálém uzobávání během dne snadno ztratíte přehled o tom, kolik jste toho opravdu snědli. Raději si vše nandejte na talíř a vychutnejte si jídlo v klidu.“ A dále doporučuje hlídat i pitný režim: „Omezte tekuté kalorie, protože alkohol a slazené nápoje jsou během svátků častými zdroji nadbytečných kalorií. Například 2 dcl svařeného vína obsahuje přibližně 190 kcal, což odpovídá malé svačině sestávající z bílého jogurtu a jablka. Podobně 2 dcl va-ječného likéru představují až 200 kcal. Raději zvolte neslazené nápoje či vodu s citronem.“
Vánoční pokrmy často obsahují vysoký obsah cukru, tuku a kalorií, což není překvapující zjištění. Většinu tradičních jídel však lze připravit v lehčí a zdravější variantě. Část cukru je možné nahradit alternativními sladidly, jako jsou stévie nebo čekankový sirup, majonézu v bram-borovém salátu lze zčásti nahradit bílým jogurtem a místo smažené ryby lze zvolit rybu pečenou či připravenou přírodním způsobem.
Nutriční terapeutka doporučuje také nezapomínat na fyzickou aktivitu: „Buďte aktivní. Vá-noční svátky často spojujeme s odpočinkem u pohádek a cukroví, ale nezapomínejte na po-hyb. Vydejte se na procházku s rodinou, zahrajte si venku s dětmi nebo zkuste lehké cvičení doma. Pohyb vám pomůže spálit energii navíc a zlepší náladu. A stejně tak je podstatný spá-nek. Dlouhé večery s televizí nebo přáteli mohou totiž vést ke spánkovému deficitu. A nedo-statek spánku pak ovlivňuje hormony regulující pocit sytosti a hladu (leptin a ghrelin), a zvyšuje hladinu kortizolu. Výsledkem může být větší chuť na sladké a obtížnější kontrola porcí. Kvalitní spánek je proto základem nejen pro zdravé stravování, ale i pro celkovou pohodu.“
Nepostradatelnou připomínkou je, že Vánoce nejsou jenom o jídle, a tedy o hojnosti na talíři, ale mají být o čase stráveném s rodinou, přáteli a blízkými. Ellen Ondrová z Nemocnice AGEL Říčany proto na závěr dodává: „Užijte si svátky v klidu, bez stresu z jídla, soustřeďte se na to, co je opravdu důležité, a to na radost, lásku a na Vaše nejbližší.“
zdroj: článek vznikl ve spolupráci s Mgr. Ellen Ondrovou, nutriční terapeutkou Nemocnice AGEL Říčany
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.