Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Anifest 2007

Anifest 2007

Redakce Babinet

V poetické kavárně Obratník včera odpoledne proběhla 1. letošní tisková konference Mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest.

Za organizátory promluvil ředitel festivalu ing. Petr Slavík, dále předseda výběrové komise profesor Jiří Kubíček, režisérka Michaela Pavlátová a jako host vystoupila zástupkyně Ministerstva kultury, ředitelka odboru médií a audiovize Helena Fraňková. Hlavními tématy byl nadcházející festival a jeho programové akcenty, výsledky práce výběrové komise, seznámení s novou festivalovou znělkou a podpora AniFestu ze strany Ministerstva kultury.

,,Zájem o účast v mezinárodní soutěži AniFestu byl letos obzvláště velký, což dokazuje nejen ná-růst počtu přihlášených filmů, ale i účast předních animačních studií jako například Aardman Animations, Blue Sky Studios nebo tvůrců jakými jsou Joanna Quinn, Bill Plympton a Gil Alkabetz” oznamuje potěšený ředitel festivalu, ing Petr Slavík.

Výběrová komise AniFestu složené z odborníků na animovanou tvorbu (prof. Jiří Kubíček, Bedřich Glaser, Michaela Mertová a Tomáš Rychecký) splnila svůj úkol a pro letošní ročník mezinárodní soutěže vybrala celkem 242 snímků z 38 zemí. O účast na AniFestu se letos ucházelo 1344 snímků z 59 zemí.Tradičně nejvíce obeslaná byla hlavní kategorie krátkometrážní tvorby (přihlášeno 467, vybráno 63 snímků).

„Zaznamenali jsme velmi mírný odklon od počítačové animace ve prospěch filmů vytvořených některou z klasických ručních technologií a i letos převažují “temná existenciální” témata. V soutěži se objeví snímky doposud neznámých talentovaných tvůrců, chybět ale nebudou ani díla velkých světových mistrů jakými jsou Alexander Petrov, Joanna Quin, Gil Alkabetz a další“, konstatuje profesor Kubíček.

Na celkové skladbě sekce krátkých filmů se zjevně velmi pozitivně projevila soutěž o původní český krátký animovaný film “Nové projekty” vyhlášená na minulém ročníku AniFestu. Díky tomu letos uvidíme alespoň několik českých krátkých filmů, neboť tři vítězné snímky vzešlé z této soutěže (Domečku, vař! Jiřího Barty, Plastic People Pavla Koutského a Paní G Michala Žabky) budou mít svou premiéru prá-vě na letošním ročníku AniFestu. V souvislosti s tímto projektem byly též v polovině února spuštěny jeho internetové stránky www.czechanimation.cz, kde najdete veškeré další informace.

Příjemným překvapením je počet přihlášených divácky velmi atraktivních a vysoce kvalitních ce-lovečerních filmů (18, z toho 1 český).

Samostatnou kategorii tvoří jako každoročně bohatě zastoupené filmy studentské (přihlášeno 510 filmů ze 49 zemí, vybráno 82 z 21 země). I letos je patrná jejich vysoká úroveň, kdy práce jednotli-vých vyspělých škol snesou i ta nejpřísnější umělecká a profesionální měřítka.” Bez nadsázky se dá říci, že umění animace přežívá v současné době především na uměleckých školách a je potěšitelné, že se v této velmi náročné konkurenci dokážou prosadit i filmy české”, míní profesor Kubíček.

Lze tedy očekávat, že mezinárodní soutěž bude i v letošním roce velmi kvalitní a na své si při-jdou nejen řadoví diváci, ale i filmoví odborníci.

Přítomní shlédli veselou a hravou „žabočapí“ festivalovou znělku vycházející z nové grafické tváře AniFestu 2007 autorky Michaely Pavlátové, která se ujala i její režie. Ke spolupráci si pozvala čle-ny skupiny Beatburger Band (Jesuse a Ivanhoea) a mladou sympatickou Angličanku Charlotte Fairman, alias Charlie One - zpěvačku skupiny Ohm Square. „Nabídka AniFestu vytvořit novou grafickou podobu festivalu včetně znělky mě moc potěšila a můžu říct, že to byla radost“, říká s úsměvem Michaela. Z reakce přítomných bylo možno jednoznačně konstatovat, že výsledek tohoto autorčina rozpoložení při-nesl kýžené ovoce.

Ve studiu Virtual se pod pevným vedením produkční AniFestu Aidy Abbasové nahrávalo 2 dny a celý tým včetně zvukaře Pavla Dvořáka si tentokrát opravdu užil – všechny zvuky ve znělce jsou lidské! „Nebylo použito žádných syntetických ruchů, dokonce i čapí klapání zobákem jsme zvládli vlastními ne-čapími silami“, říká hrdě Aida.

O tom, jak se znělka povedla, se brzy budou moci přesvědčit diváci v rámci propagační kampaně letošního AniFestu nejen v české a slovenské televizi, ale i ve vybraných kinech po celé České republice a samozřejmě též před každou festivalovou produkcí v Třeboni. Takže se všichni máme na co těšit, neboť vězte, že tradiční třeboňský čáp se nechal roztancovat desítkami rozverných žab!

Závěrem dnešní tiskové konference vyjádřila Helena Fraňková AniFestu plnou podporu s tím, že Ministerstvo kultury vždy podporovalo festival i projekty s ním spojené. Není jistě bez zajímavosti, že v rámci letošního ročníku hodlá Ministerstvo kultury iniciovat organizování semináře pro tvůrce o možnos-tech získání grantů.

„Letos poprvé také získal Státní fond pro kinematografii ze státního rozpočtu sumu 100.000.000 korun, takže tvůrci, hlaste se“, vyzvala přítomné sugestivně ředitelka odboru médií a audiovize na Minis-terstvu kultury Helena Fraňková.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz