Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Tradiční italský vánoční dezert: Panforte di Siena

Tradiční italský vánoční dezert: Panforte di Siena

21.11.2019 - AndreaP.

Oslava Vánoc se v Itálii nemůže obejít bez proslulého kořeněného vánočního dortu Panforte di Siena. Sladkost nabitá kandovaným ovocem, oříšky a kořením osloví zejména příznivce sladkých chlebíčků. Tento dort navíc můžete připravit s velkým předstihem. Uschovaný ve vzduchotěsné nádobě nebo pevně zabalený v alobalu vydrží i několik měsíců.

Panforte di Siena (do otvírací dortové formy o průměru 20 cm):

  • 115 g lískových ořechů
  • 115 g mandlí
  • 85 g kandované kůry z citrusů
  • 55 g nadrobno nakrájených sušených meruněk
  • kůra strouhaná z 1 pomeranče
  • 55 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce práškového kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletých hřebíčků
  • 115 g krupicového cukru
  • 175 g medu
  • moučkový cukr na posypání

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a ještě vytřeme máslem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Na pečící plech dáme pečící papír a na něj rozložíme lískové ořechy, které opražíme v troubě asi 10 minut - získají zlatohnědou barvu. Vyklopíme je na utěrku a zbavíme slupek. Mezitím na plech rozložíme mandle a pražíme je v troubě dozlatova 7 až 10 minut. Ke konci pečlivě hlídáme, mají tendenci se spálit.

Teplotu trouby snížíme na 150 stupňů Celsia. Ořechy i mandle nakrájíme a dáme do mísy. K ořechům a mandlím přidáme kandovanou kůru, meruňky, strouhanou pomerančovou kůru a dobře promícháme.

Do mísy prosejeme mouku, kakao, skořici, koriandr, muškátový oříšek a hřebíček a opět promícháme.

Do hrnce nasypeme cukr, přidáme med, plamen nastavíme na nízký stupeň a mícháme, až se cukr rozpustí. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut, až směs zhoustne a začne tmavnout. Přimícháme ořechovou směs a odstavíme z plotny.

Směs vložíme do připravené formy a povrch uhladíme zadní stranou mokré lžíce. Pečeme 50 až 60 minut a pak necháme ve formě zchládnout.

Dort opatrně vyjmeme z formy, odstraníme pečící papír a před podáváním hojně posypeme moučkovým cukrem.

(fotografie: greatbritishchefs.com, italymagazine.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip