Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Prokázáno: nejen při přijetí k hospitalizaci, ale i při akutních onemocněních jsou české děti ohrožené podvýživou

Prokázáno: nejen při přijetí k hospitalizaci, ale i při akutních onemocněních jsou české děti ohrožené podvýživou

8.3.2014 - redakce Babinet.cz

Průzkum NutriAction I společnosti Nutricia před dvěma roky odhalil, že 30 % českých dětí je při přijetí k hospitalizaci ohroženo podvýživou. Čerstvé údaje z průzkumu NutriAction II, do kterého se na podzim roku 2013 zapojilo téměř 6 000 pacientů ve věku 1–19 let v 75 pediatrických ordinacích, prokázaly, že obdobné riziko hrozí českým dětem i při akutních onemocněních. Jde přitom o nenápadnější formu rizika podvýživy, kterou si obvykle neuvědomí nejen rodiče, ale z důvodu nízkého povědomí o tomto problému často ani pediatři. Ti přitom mohou speciální výživu, která riziko podvýživy snadno odstraní, předepsat.

Průzkum NutriAction II prokázal, že celých 31 % dětí je při akutních stavech ohroženo rizikem podvýživy. Z tohoto vzorku bylo 18 % dětí v nízkém nutričním riziku, 11 % dětí ve středním a 2 % dokonce ve vysokém nutričním riziku. Nejčastějšími, a tedy nejrizikovějšími diagnózami, kvůli nimž se děti ocitaly v nutričním riziku, byly zánět dýchacích cest, akutní průjmová onemocnění a horečnaté stavy.

V téměř polovině případů dětí v riziku podvýživy byla hlavním lékařským doporučením dietní rada, jedné třetině pacientů byla doporučena speciální výživa. Pouze 2 % byla tato výživa nakonec předepsána. U dětí v nejvyšším nutričním riziku dokonce ve 14 % případů neproběhla žádná dietní rada ani doporučení či předepsání speciální výživy. Alarmující je fakt, že 60 % pacientů v nutričním riziku tvořily děti ve věku 1–6 let, což je nejdůležitější období pro růst a vývoj dítěte.

„Děti do 6 let věku se nejrychleji a nejvíce vyvíjejí a rostou, organismus potřebuje dostatečný příjem kalorií, bílkovin a energie z tuků. V nemoci se požadavky na jejich příjem mohou až zdvojnásobit. U akutních stavů může nedostatek stravy těmto dětem způsobit prodloužení léčby či opakované návraty onemocnění,“ říká doc. MUDr. Jiří Bronský, Ph.D., a pokračuje: „V riziku jsou zejména chronicky nemocné děti nebo ty, u nichž často dochází k opakovanému výskytu akutních onemocnění. Přitom nutriční podpora je dnes velmi dobře dostupná.“

A jaké faktory při akutních onemocněních u dětí sledovat? Dostatečný příjem stravy, o kolik se případně snížil a po jak dlouhou dobu. Vykřičníkem je příjem snížený o polovinu či více než polovinu běžné stravy po dobu 3 dnů a déle. Dále tzv. „nutriční ztráty“ – varovným signálem je průjem 3x a vícekrát za den a/nebo zvracení 3x a vícekrát za den. V neposlední řadě je nutné sledovat váhový úbytek dítěte.

K dalším specifikům nutričního rizika u dětí říká primář MUDr. Pavel Frühauf, CSc.: „U dětí je obrovským rizikem to, že akutní stav onemocnění zpravidla netrvá dost dlouho na to, abychom mohli předpokládat podvyživený organismus. Proto bych rád apeloval na všechny praktické pediatry, aby při vyšetření dětí v akutních stavech dbali zvýšené pozornosti k jejich nutričnímu stavu a v případě potřeby neváhali dětem předepisovat speciální výživu pro doplnění potřebné energie a živin. Rodičům bych zase doporučil, aby brali vážně stav výživy dítěte nejen při hospitalizaci, ale i při akutních stavech.“

Rodiče totiž hrají velmi důležitou roli v rozpoznání příznaků nutričního rizika při nemoci. Jako první si mohou u dětí všimnout například nechutenství, sníženého příjmu stravy oproti stavu před nemocí, celkové slabosti a nezájmu o obvyklé denní aktivity. V takovém stavu pak dítěti chybí energie a živiny pro úspěšný boj s nemocí a rodiče by se měli v prvé řadě ptát lékařů na možnosti správné výživy svého nemocného dítěte. Jednoduchým a správným řešením pak mohou být i nutriční drinky. Jedná se o kompletní a vyváženou tekutou výživu vyvinutou pro pacienty se zvýšenou potřebou energie a živin. Mohou být doplněním výživy nebo i jejím jediným zdrojem a jsou volně prodejné v lékárnách.

Více o správné výživě dětí v nemoci najdete na www.vyzivavnemoci.cz.

O společnosti Nutricia

Společnost Nutricia Advanced Medical Nutrition působí v ČR od roku 1992 a je součástí mezinárodní společnosti Danone. Svými výrobky zaujímá Nutricia v České republice vedoucí postavení na trhu enterální a speciální výživy, ve svém portfoliu má produkty pro dospělé i děti, např. řady Nutridrink, NutriniDrink pro děti a Nutrison.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz