Perníčky jsou typické vánoční cukroví, kterým se začíná klasický pečící maraton zhruba tři týdny před Štědrým dnem. Pokud jste se ale právě nyní zastavili a s hrůzou zjistili, že letos vůbec nic nestíháte, nemáte ozdoby, nemáte cukroví ba ani dárky, zpomalte. Nemá smysl se stresovat. Vánoce sice už opravdu klepou na dveře, na typické perníčky už je relativně pozdě, jelikož se nestačí odležet, ale i tak věřte, že ještě nic není ztraceno. Udělejte si s námi vánoční perník. Provoní vám byt a chutnat bude skvěle.
(fotografie: Freepik)
Potřebujete:
- 250 g medu
- 150 g přírodního cukru
- 100 g másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička nového koření
- 1/2 lžičky skořice
- 1 prášek do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 vejce
- 20 loupaných mandlí
- strouhanka
- mletý hřebíček
- kardamon
- muškátový květ a anýz
Med, cukr, máslo a 3 lžíce vody trochu zahřejte a smíchejte v hustou hmotu. Nechte ochladit.
Mouku, mleté nebo tlučené koření a prášek do pečiva smíchejte. Vejce vmíchejte do medové hmoty, postupně přidávejte k mouce a vymíchejte.
35 cm dlouhou chlebíčkovou formu vymastěte, vysypejte strouhankou. Vlijte těsto, povrch uhlaďte a ozdobte mandlemi. Pečte na 175 stupňů C. Perník je upečený, když na vpíchnuté špejli těsto neulpívá. Z formy ho vyjměte přibližně po 30 minutách. Zabalte do alobalu. Po 2 dnech poprvé ochutnejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.