Co domácnost, to recept na bramborový salát. Ponechme teď stranou otázku, jestli do něj dávat celer, nebo ne (každá hospodyňka má svůj vlastní – a zaručeně ten nejlepší – recept), a zaměřme se na vychytávky, které udělají každý bramborový salát lepším. Bez ohledu na to, zda do vaší varianty patří gothaj, dietní šunka, či jen zelenina bez uzeniny.
(fotografie: Freepik)
Brambory = základ všeho
Může se zdát, že bramborový salát dělá hlavně kombinace ingrediencí, které do něj namícháte. Zapomínat byste ale neměli na brambory, které jsou jeho naprostým základem. Ne každý druh se hodí do salátu a ne z každého druhu salát připravíte. Abyste se vyhnuli rozvaření, případně moučnaté chuti brambor, sáhněte po varném typu A, maximálně B. Varný typ A značí pevnou lojovitou dužinu, která se ani po delší době varu nerozpadá. Takové brambory drží svůj tvar a nejsou moučnaté. Typ B označuje polopevné brambory, které už se po varu částečně rozsýpají. Zároveň lehce moučnatí. V obchodech se pak můžete setkat přímo s označením salátové. Pokud budete hledat konkrétní odrůdu, jako tradiční salátové jsou známé Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle.
Královna majonéza
I když poslední dobou řada lidí přechází na méně tučnou jogurtovou verzi, majonéza má v bramborovém salátu stále své místo, protože mu dodává plnou chuť. „Dnešní majonézy se od svých předchůdkyň v mnohém liší,“ přibližuje Milan Bažík, obchodní ředitel společnosti SPAK,. Pozor si nicméně dejte na trvanlivost majonézy, která je ze všech složek bramborového salátu nejchoulostivější. „Skladujete-li hotový salát s majonézou v chladu, tzn. při teplotě okolo 7 °C, vydrží vám s ohledem na majonézu 3 dny. Po této době byste ho již neměli konzumovat,“ podotýká Milan Bažík.
Pasírování a míchání je věda
Slavný agent James Bond alias 007 sice tvrdil „protřepat, nemíchat“, u bramborového salátu ale chutě vyniknou jen tehdy, když je správně a dostatečně promícháte. Nejprve vše nakrájejte na kostičky. Brambory nechte před loupáním a krájením vychladnout, bude se vám s nimi lépe pracovat. Protože kousky brambor a zeleniny by měly být co do velikosti podobné, můžete ingredience „propasírovat“ přes mřížku. Dosáhnete tak větší symetrie. Všechny ingredience dejte do velké nádoby – míchejte pečlivě, ale velmi opatrně, abyste složky příliš nerozmačkali. Jeden kuchařský fígl dokonce radí míchat zeleninu zvlášť a teprve poté přimíchávat brambory, protože si tím kostičky zachovají svůj tvar.
Den odležet, pak servírovat a hodovat
Ne nadarmo bývá bramborový salát výraznější, když se nechá odpočinout. Jaká je ale ideální doba uležení? „Přes noc,“ upřesňuje Milan Bažík. „Brambory do sebe natáhnou koření i majonézu, všechny chutě se pak perfektně spojí.“ Nezapomínejte, že při hodování hraje svou roli i servírování. Jak se říká – jíme totiž hlavně očima. I bramborový salát může na talíři vypadat slavnostně. Pomocí tvořítka na šťouchané brambory formujte salát do požadovaného tvaru. Na závěr ho ozdobte troškou majonézy, kterou posypte bylinkami nebo třeba citronovou kůrou. Zajímavého efektu docílíte, pokud majonézu aplikujete zdobítkem na dorty.
Tip na přípravu ... Štědrovečerní bramborová mísa
Co potřebujete?
- 1/2 – 1 skleničku majonézy
- 1,5 kg menších brambor
- 1 ks červené cibule
- sterilovaný hrášek
- menší sklenici sterilované papriky
- 4 kyselé okurky
- 3 vejce uvařené natvrdo
- 150 g libovější anglické slaniny (pro děti kvalitní šunky)
- 1 vařenou mrkev
- ¼ vařeného celeru
- sůl, drcený pepř, špetku cukru
- 2 lžíce nálevu z okurek
Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka, necháme trochu vychladnout, oloupeme a nakrájíme do mísy. Nakrájenou slaninku dáme na chvilku orestovat na pánev (v případě šunky použijeme lžíci olivového oleje), po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a vše chvíli mícháme, až cibule zesklovatí.
Obsah pánve s výpekem smícháme s nakrájenými bramborami a drceným pepřem. Pak postupně do mísy přidáváme nakrájenou papriku, okurky, vařená vejce, hrášek a vařenou zeleninu.
Vše nakonec opatrně promícháme se SPAK majonézou, osolíme, přisladíme a zakápneme nálevem z okurek. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou. Podáváme se smaženou rybou nebo klasickým řízkem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.