Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň

Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň

8.12.2024 - AndreaP.

Vůně pečených jablek a skořice, která se line kuchyní, je neodmyslitelně spojena s chladnými podzimními a zimníi večery. Jablečný závin, známý také jako štrúdl, je tradiční pochoutkou, která těší nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy. Tento šťavnatý moučník se skládá z tenkého plátu těsta, do kterého je zabalena lahodná náplň z jablek, cukru, skořice, rozinek, případně dalších surovin. Pro přípravu dokonalého jablečného závinu je klíčové použít kvalitní jablka, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická. Přidáním vlašských ořechů nebo nasekaných mandlí získáte pak křupavější strukturu a chuťový kontrast. A pokud chcete svému závinu dodat ještě více vůně, nezapomeňte do náplně přidat kapku rumu. 

(fotografie: Freepik)

Na recept budeme potřebovat :

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/8 másla
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • citronová kůra
  • šťáva z půlky citronu
  • lžička skořice
  • vanilkový cukr
  • rozinky
  • oříšky
  • 5 strouhaných jablek
  • 1 lžíce strouhanky
  • máslo na potření

 

Na vále z mouky, másla, prášku do pečiva, cukru, vejce, citronové šťávy a kůry vypracujeme těsto, které necháme v chladu několik hodin odpočinout.

Těsto rozdělíme na 2 díly a vyválímme obdélníkové placky. Posypeme strouhankou, přidáme nastrouhaná jablka, rozinky, sekané oříšky a vanilkový cukr. Záviny zabalíme, potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě upečeme.

Podáváme posypaný moučkovým cukrem, doplnit ale můžeme rovněž vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz