Tento recept na medový dort je jako stvořený pro všechny, kteří mají rádi pečení a chtějí si dopřát něco výjimečného. Je vhodný v době vánoc, jelikož jeho vůně a chuť tyto svátky připomíná. Pokud nakrájíte na velmi malé kousky, máte tak do sbírky i pomyslný další druh cukroví. Sladký med se nádherně snoubí s křupavými slunečnicovými semínky a kokosovými vločkami. Při každém soustu budete cítit jemnou chuť máslového těsta, lehce doslazeného medem a doplněného šťavnatým džemem. Oříšky všemu dodají šmrc.
(fotografie ilustrační: Freepik)
Potřebujeme:
- 3 dcl medu
- 7 vajec
- 50 slunečnicového semínka
- 50 g kokosu
- 1,5 dcl oleje
- 150 g mletých ořechů (100 g do těsta, 50 g na posypání)
- 350 g polohrubé mouky
- (mléko na doředění)
- prášek do pečiva
- džem - ideálně višeň nebo červený rybíz
Oddělte žloutky od bílků a přidejte je k medu a oleji. Promíchejte.
Ke směsi přidejte postupně další přísady – semínka, kokos, 100 g ořechů a mouku s práškem do pečiva. Podle potřeby přidejte mléko – jestliže je těsto málo řídké.
Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vetřete do těsta (ručně).
Těsto rozdělte na 3 díly a vlijte na plech (vystlaný pečícím papírem). Budete mít tedy 3 plechy s těstem.
Pečte při teplotě 150-180 stupňů – přibližně 20 minut – aby mělo těsto nazlátlou barvu.
Nechte těsta vychladnout, poté namažte spodní těsto džemem, přiklopte dalším plátem těsta, opět namažte džemem a přiložte poslední díl, který posypte nastrouhanými oříšky.
Nakrájejte na menší řezy.
Tip: Těsto si můžete zpestřit přidáním sušeného ovoce (brusinky, meruňky apod.).
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.