Tento dnešní recept na plněné kuře je jako cesta do babiččiny kuchyně, kde se láska k vaření odráží v každém detailu. Postup je sice pracnější, rozhodně se neřadí mezi recepty, které jsou hotovy během půl hodiny, nicméně výsledek stojí za to. Spojuje jemnost telecího nebo libového vepřového masa s bohatou chutí drůbků a kořenové zeleniny, která dohromady dokonale ladí. Doplněno nádivkou připravenou z másla, hub a aromatického koření povýší tento pokrm na gurmánský zážitek. Stačí pak jen doplnit různě upravenými brambory či rýží a hostina může začít.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 větší kuře
- 100g másla
- sůl
Nádivka:
- 150 g telecího nebo libového vepřového
- drůbky z kuřete
- 100 g másla
- 20 g cibule
- 20 g petržele
- 20 g mrkve
- 20 g celeru
- sůl
- mletý pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- hovězí vývar
- plátek prorostlé šunky
- 1 lžíce sušených hub
- střídka ze žemle
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 vejce
Vykuchané kuře omyjeme, necháme okapat a připravíme si nádivku.
Telecí nebo vepřové maso a drůbky podusíme na másle spolu s drobně nakrájenou kořenovou zeleninou a cibulí, osolíme, opepříme, přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku, podlijeme trochou vývaru a dusíme do měkka.
Potom obereme drůbky z kostí, nakrájíme maso, šunku a předem v teplé vodě namočené houby.
K drobně rozsekané masové směsi přidáme přecezenou zbylou šťávu, vmícháme do ní střídku žemle, přidáme strouhaný sýr a rozšlehaná vejce.
Vše dobře promícháme a nádivkou naplníme vnitřek osoleného kuřete. Pevně ho zašijeme, případně sepneme špejlemi, aby nádivka během pečení nevytekla.
Vložíme do trouby, kde za občasného podlévání kuře na másle dusíme doměkka.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.