Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Zákusky s vánočním kouzlem aneb recepty z minulosti pro současné sváteční stoly

Zákusky s vánočním kouzlem aneb recepty z minulosti pro současné sváteční stoly

1.12.2024 - AndreaP.

Vánoce jsou tím časem roku, kdy se kouzlo minulosti setkává s pohodlím přítomnosti. Někdy však ani ta nejpečlivější hospodyňka nestíhá připravit všechny tradiční dobroty, zejména malé titěrné cukroví. A právě proto jsme pro vás připravili inspiraci ze staročeské kuchyně, kterou modernizujeme pro dnešní potřeby a chutě. Představíme vám několik osvědčených receptů na vánoční zákusky, které zdobily stoly našich babiček už před mnoha lety. Tento nostalgický návrat ke klasickým dobrotám najdete v knize Stolečku prostři se z roku 1949! Přestože jde o doslovné citace, nemusíte se bát upravit si recepty podle moderních kuchyňských pomocníků a současných zvyků. Pojďme společně objevit kouzlo staročeských Vánoc v nové podobě.























(ilustrační fotografie: Pixabay)

Piškotová ruláda

  • 3 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • citronová kůra

Náplň: marmeláda nebo rozvařená jablka

Do kotlíku dáme bílky, přidáme k nim špetku soli nebo citronové šťávy a ušleháme pevný sníh, vešleháme po částech cukr, vmícháme jeden žloutek po druhém, pak po částech mouku, kterou jen po povrchu masy rozprašujeme a strouhanou citronovou kůru. Těsto vlijeme na plech vyložený dobře vymaštěným pergamenovým papírem a vložíme do předtopené trouby. Peče se rychle, jakmile se prst neboří, je hotové. Těsto hned po vytažení z trouby vyklopíme vrchní stranou na pomaštěný papír, rychle je potřeme zavařeninou nebo rozvařenými jablky, stočíme, dáme na plech a 1 minutu zapékáme v troubě. Ruládu posypeme vanilkovým cukrem, po vychladnutí šikmo nakrájíme.

Ovocné dortíčky

  • 350 g hladké mouky
  • 120 g marmelády
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 l studeného mléka
  • krájené sušené ovoce
  • sekané ořechy
  • falešná šlehačka - recept uvádím níže
  • pražené vločky
  • jam

Do pevné marmelády vmícháme moučkový cukr a prosijeme hladkou moukou a kypřícím práškem. Do mouky přidáme také jedlou sodu a přilijeme studené mléko. Vmícháme sekané sušené ovoce a ořechy. Těsto vlijeme na vymazaný plech s vyšším okrajem a při středním žáru pečeme. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a po úplném vychladnutí vykrajujeme větším kolečkem dortíčky, které rozkrojíme, potřeme jamem a spojíme. Stěny potřeme falešnou šlehačkou a posypeme praženými vločkami. Povrch dortíčků zdobíme falešnou šlehačkou.

Falešná šlehačka 100 g másla, 90 g cukru, balíček vanilkového cukru, 1/8 l mléka, 40 g hladké mouky, trocha mleté kávy nebo práškové kakao

Mléko a mouku mícháme na ohni do zhoustnutí a pak mimo plamen mícháme do vychladnutí. V míse třeme máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do této zapěněné hmoty přidáme po lžičkách připravenou kašičku. Můžeme jí dát příchuť kávovou - přidáme trošku mleté kávy, nebo kakaovou - vmícháme lžičku kakaa.

Indiánci

  • 5 žloutků
  • 5 bílků
  • 150 g cukru
  • citronová kůra
  • 150 g hrubé mouky

Náplň: 1/4 l smetany, 30 g cukru

čokoládová poleva - recept uvádím níže

Žloutky třeme 20 minut s cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Pak střídavě vmícháváme sníh z bílků a hrubou mouku. Těsto vlijeme do indiánských formiček vymazaných polotuhým tukem. Pečeme je na plechu při středním žáru. Polovinu indiánku vydlabeme, druhou polovinu polijeme čokoládovou polevou a dáme je na drátěnou podložku osušit. Nepolitou polovinu vkládáme do papírových mističek, navrstvíme šlehačkou nebo krémem a přiklopíme druhou polovinou s čokoládovou polevou.

Čokoládová poleva 200 g čokolády, 1 lžíce horké vody

Čokoládu v rendlíku dáme změknout do trouby, pak do ní přidáme horkou vodu a třeme do hladka. Rychle jí poléváme.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz