V minulých článcích jsme si představili tradiční staré vánoční recepty v podobě anýzků a zázvorek. Do této svaté trojice nám zbývá už jediné cukroví, kterým jsou medvědí tlapky, neboli pracny. A právě tyto si představíme dnes. Medvědí tlapky jsou typickým cukrovím s vůní koření a chutí oříšků, které se musí dělat dostatečně s předstihem, aby se stihlo krásně odležet. Je to cukroví našich babiček a nejtěžší na celém procesu přípravy je vyklepnout je upečené z formiček. Na to je jeden hlavní trik, a sice vyklepávat je hned po vytažení z trouby, kdy jsou ještě horké. Pozor na prsty, pálí!
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 130 g polohrubé mouky
- 130 g cukru
- 130 g másla
- 130 g strouhaných vlašských ořechů
- 1/2 lžičky skořice
- 2 utlučené hřebíčky
- 1 větší bílek na sníh
Bílek ušleháme, přidáme cukr, zamícháme, dále zapracujeme mouku, oříšky a koření.
Z řádně propracovaného těsta uděláme váleček a nakrájíme ho na stejně velké dílky, které pak po jednom vtlačujeme do formiček na tlapky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Ihned po vytažení z formičky vyklepneme.
Tlapky v tomto receptu jsou téměř bílé. Bílé tlapky neobalujeme v cukru.
Pokud jste zvyklí na tradičnější tlapky hnědě, přidejte k těstu 2 lžíce kakaa. Hnědé pak naopak nakonec v cukru obalíme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.