Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Voňavé medvědí tlapky: Vánoční klasika v tradiční i bílé verzi

Voňavé medvědí tlapky: Vánoční klasika v tradiční i bílé verzi

26.11.2024 - AndreaP.

V minulých článcích jsme si představili tradiční staré vánoční recepty v podobě anýzků a zázvorek. Do této svaté trojice nám zbývá už jediné cukroví, kterým jsou medvědí tlapky, neboli pracny. A právě tyto si představíme dnes. Medvědí tlapky jsou typickým cukrovím s vůní koření a chutí oříšků, které se musí dělat dostatečně s předstihem, aby se stihlo krásně odležet. Je to cukroví našich babiček a nejtěžší na celém procesu přípravy je vyklepnout je upečené z formiček. Na to je jeden hlavní trik, a sice vyklepávat je hned po vytažení z trouby, kdy jsou ještě horké. Pozor na prsty, pálí!

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 130 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru
  • 130 g másla
  • 130 g strouhaných vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 utlučené hřebíčky
  • 1 větší bílek na sníh

 

Bílek ušleháme, přidáme cukr, zamícháme, dále zapracujeme mouku, oříšky a koření.

Z řádně propracovaného těsta uděláme váleček a nakrájíme ho na stejně velké dílky, které pak po jednom vtlačujeme do formiček na tlapky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.  Ihned po vytažení z formičky vyklepneme.

Tlapky v tomto receptu jsou téměř bílé. Bílé tlapky neobalujeme v cukru.

Pokud jste zvyklí na tradičnější tlapky hnědě, přidejte k těstu 2 lžíce kakaa. Hnědé pak naopak nakonec v cukru obalíme.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz