Vánoce jsou časem rodinných tradic, radosti a vůní, které prostoupí celý domov. Mezi tyto vůně pak neodmyslitelně patří vůně kořeněného cukroví. Jedním z oblíbených druhů jsou tradiční anýzky z dob našich babiček, které je pekly pravidelně mezi prvními druhy cukroví, jelikož potřebují opravdu delší čas na odležení. Postupem času pak jejich obliba klesala, ale nyní se v plné parádě vrací zpět na výsluní. Tyto jemné a křehké sušenky, prosycené výraznou vůní anýzu, jsou nejlepší s šálkem čaje či kávy. Pojďme si tedy připomenout nostalgii starých časů, kdy se peklo podle receptů našich babiček.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 150 g másla
- 150 g práškového cukru
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička drceného anýzu
Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme cukr, nakrájené lehce změklé máslo, vejce a drcený kmín.
Promícháme a ručně vypracujeme těsto. Necháme asi hodinu odležet v ledničce.
Toto těsto poté rozválíme na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujeme z něj libovolné tvary.
Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů do zlatova (zhruba 10 minut).
V původních starých receptech se ještě píše, že na plechu se těsto nechá cca 12 hodin (nejlépe přes noc) schnout, a teprve pak se peče. Záleží jen na vás, který postup si zvolíte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.