Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Vánoční anýzky, které nás zavedou zpět do časů, kdy se celý dům naplnil sladkou vůní

Vánoční anýzky, které nás zavedou zpět do časů, kdy se celý dům naplnil sladkou vůní

23.11.2024 - AndreaP.

Vánoce jsou časem rodinných tradic, radosti a vůní, které prostoupí celý domov. Mezi tyto vůně pak neodmyslitelně patří vůně kořeněného cukroví. Jedním z oblíbených druhů jsou tradiční anýzky z dob našich babiček, které je pekly pravidelně mezi prvními druhy cukroví, jelikož potřebují opravdu delší čas na odležení. Postupem času pak jejich obliba klesala, ale nyní se v plné parádě vrací zpět na výsluní. Tyto jemné a křehké sušenky, prosycené výraznou vůní anýzu, jsou nejlepší s šálkem čaje či kávy.  Pojďme si tedy připomenout nostalgii starých časů, kdy se peklo podle receptů našich babiček.

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme:

  • 150 g másla
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička drceného anýzu

 

Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme cukr, nakrájené lehce změklé máslo, vejce a drcený kmín.

Promícháme a ručně vypracujeme těsto. Necháme asi hodinu odležet v ledničce.

Toto těsto poté rozválíme na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujeme z něj libovolné tvary.

Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů do zlatova (zhruba 10 minut). 

V původních starých receptech se ještě píše, že na plechu se těsto nechá cca 12 hodin (nejlépe přes noc) schnout, a teprve pak se peče. Záleží jen na vás, který postup si zvolíte.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz