Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Nejlepší doba na pečení vánočního cukroví a praktické tipy

Nejlepší doba na pečení vánočního cukroví a praktické tipy

23.11.2024 - AndreaP.

Pečení vánočního cukroví je nádhernou tradicí, která přinásí do domovů vůni Vánoc a radost z očekávání svátků. Správné načasování a pořadí pečení může pomoci udržet cukroví čerstvé a chutné až do Štědrého dne. Zde jsou tipy na druhy cukroví, pořadí pečení a pár triků navíc.

(fotografie: Freepik)

Druhy cukroví a pořadí pečení

Trvanlivé cukroví

  • linecké cukroví: klasika, která potřebuje čas na rozležení
  • perníčky: ideálně začněte péct perníčky 3-4 týdny před Vánoci, aby měly čas změknout.
  • marokánky: trvanlivé a mohou být pečeny několik týdnů předem.
  • anýzky, zázvorky: potřebují dlouhý čas na rozležení

 

Plněné a slepované cukroví

  • plněné ořechy: pečte je zhruba 2-3 týdny před Vánoci, aby se stihly odležet.
  • rohlíčky s krémem: pečte je týden až 10 dní před Vánoci.

 

Méně trvanlivé cukroví

  • vanilkové rohlíčky: mohou být pečeny 1-2 týdny před Vánoci
  • kokosky: pečou se zhruba týden před Vánocemi

 

Čerstvé cukroví

  • nepečené cukroví: jako jsou kuličky z oříšků, kokosu a sušeného ovoce. Připravujte je několik dní před Vánoci.
  • dortíčky a řezy: ideálně připravujte těsně před svátky, aby byly čerstvé.

 

Kdy začít péct?

  • 4 týdny před Vánoci začněte s trvanlivým cukrovím, jako jsou perníčky, linecké, zázvorky, anýzky, marokánky a podobně.

 

  • 2-3 týdny před Vánoci pokračujte plněnými a slepovanými druhy. Pochopitelně jen pečením, slepujeme a plníme vždy těsně před Vánocemi.

 

  • 1-2 týdny před Vánoci pečte méně trvanlivé cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, kokosky a vše, co jste ještě dosud případně nestihli upéci.

 

  • Těsně před Vánoci připravte čerstvé nepečné cukroví, jako jsou různé druhy kuliček, včelí úlky, dále dorty a řezy a pochopitelně úplně nakonec vánočku. Naplňte cukroví krémem, marmeládou.

 

Tipy a triky:

Skladování: Uchovávejte cukroví v suchu a chladu. Používejte plechové dózy nebo vzduchotěsné nádoby.

Rozležení: Trvanlivé cukroví jako perníčky, anýzky, linecké skladujte s plátkem jablka a nebo kouskem chleba, aby nasály vlhkost a změkly.

Dekorace: Využijte nabídky v obchodech a popusťte uzdu fantazii. Linecké slepované můžete nejen posypat cukrem nebo ozdobit polevou či čokoládou. Různé zdobené sypání udělá na cukroví také parádu.

Organizace: Plánujte si pečení dopředu a vyhněte se stresu. Rozdělte si pečení na více dnů a snažte si ho co nejvíce užít. Advent je sice náročným obdobím, ale mělo by to být zejména období klidu a pohody.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz