Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Jemné bramborové pyré s bylinkami a fígle, jak ho připravit dokonale

Jemné bramborové pyré s bylinkami a fígle, jak ho připravit dokonale

14.4.2025 - AndreaP.

Když už jste se rozhodli pro pikantní ďábelské kuřecí kousky, co takhle je doplnit něčím jemným, krémovým a dokonale lahodným? Bramborové pyré s bylinkami je přesně to, co potřebujete. Možná si řeknete, zda opravdu potřebuje něco tak snadného, jako je pyré, svůj vlastní recept, ale věřte, že i v tomto mnozí chybují, zejména pak začátečníci v kuchyni. A právě pro ně je tento recept připraven.  Bylinky dodají pyré jemnou vůni, je to pak ideální příloha nejen k kuřeti, ale i k jiným masitým pokrmům.

Potřebujeme:

  • 1 kg brambor

  • 50 g másla

  • 150 ml smetany

  • sůl

  • pepř

  • čerstvá pažitka

  • petrželová nať

 

Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na menší kusy a uvařte ve vroucí osolené vodě do měkka.

Sceďte brambory a ještě teplé je rozmačkejte na jemnou kaši.

Ihned vmíchejte máslo, které se krásně rozpustí a dodá pyré hebkost.

Postupně přidávejte smetanu, dokud pyré nedosáhne požadované konzistence.

Dochuťte solí a pepřem a nakonec přidejte nasekanou pažitku a petrželovou nať.

Tipy na závěr:

  • Výběr správných brambor: Sáhněte po škrobovitých odrůdách, jako jsou například varný typ C nebo odrůda Marabel, které se lépe rozmačkávají a vytvářejí krémovější konzistenci.

  • Nepřemíchejte: Pokud budete pyré mixovat příliš intenzivně (například v kuchyňském robotu), může se stát, že bude gumové, často připomíná pak lepidlo. Raději použijte ruční šťouchadlo nebo pasírovač.

  • Předehřejte smetanu a máslo: Přidejte teplé smetanu a rozpuštěné máslo, aby se rychleji zapracovaly do pyré a zamezili vzniku nežádoucích hrudek.

  • Dochucení: Nepodceňujte sůl – brambory ji potřebují více, než byste čekali. A navíc můžete pyré ozvláštnit čerstvými bylinkami, česnekem nebo dokonce kapkou olivového oleje.

  • Správná textura: Smetanu přidávejte postupně, dokud nedosáhnete požadované krémovosti. Pokud máte rádi jemné pyré, použijte jemný sítový pasírovač.

  • Čerstvost: Pyré je nejlepší ihned po přípravě, když je teplé a nadýchané. Pokud ho musíte uchovat, přidejte trochu másla navrch, aby zůstalo vláčné.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.