Když už jste se rozhodli pro pikantní ďábelské kuřecí kousky, co takhle je doplnit něčím jemným, krémovým a dokonale lahodným? Bramborové pyré s bylinkami je přesně to, co potřebujete. Možná si řeknete, zda opravdu potřebuje něco tak snadného, jako je pyré, svůj vlastní recept, ale věřte, že i v tomto mnozí chybují, zejména pak začátečníci v kuchyni. A právě pro ně je tento recept připraven. Bylinky dodají pyré jemnou vůni, je to pak ideální příloha nejen k kuřeti, ale i k jiným masitým pokrmům.
Potřebujeme:
-
1 kg brambor
-
50 g másla
-
150 ml smetany
-
sůl
-
pepř
-
čerstvá pažitka
-
petrželová nať
Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na menší kusy a uvařte ve vroucí osolené vodě do měkka.
Sceďte brambory a ještě teplé je rozmačkejte na jemnou kaši.
Ihned vmíchejte máslo, které se krásně rozpustí a dodá pyré hebkost.
Postupně přidávejte smetanu, dokud pyré nedosáhne požadované konzistence.
Dochuťte solí a pepřem a nakonec přidejte nasekanou pažitku a petrželovou nať.
Tipy na závěr:
-
Výběr správných brambor: Sáhněte po škrobovitých odrůdách, jako jsou například varný typ C nebo odrůda Marabel, které se lépe rozmačkávají a vytvářejí krémovější konzistenci.
-
Nepřemíchejte: Pokud budete pyré mixovat příliš intenzivně (například v kuchyňském robotu), může se stát, že bude gumové, často připomíná pak lepidlo. Raději použijte ruční šťouchadlo nebo pasírovač.
-
Předehřejte smetanu a máslo: Přidejte teplé smetanu a rozpuštěné máslo, aby se rychleji zapracovaly do pyré a zamezili vzniku nežádoucích hrudek.
-
Dochucení: Nepodceňujte sůl – brambory ji potřebují více, než byste čekali. A navíc můžete pyré ozvláštnit čerstvými bylinkami, česnekem nebo dokonce kapkou olivového oleje.
-
Správná textura: Smetanu přidávejte postupně, dokud nedosáhnete požadované krémovosti. Pokud máte rádi jemné pyré, použijte jemný sítový pasírovač.
-
Čerstvost: Pyré je nejlepší ihned po přípravě, když je teplé a nadýchané. Pokud ho musíte uchovat, přidejte trochu másla navrch, aby zůstalo vláčné.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.