Podzim je časem, kdy se příroda převléká do teplých barev a lesy se plní nadšenými houbaři. Říjen je pak ideálním měsícem pro sběr čerstvých hub, které jsou základem mnoha chutných a výživných pokrmů. Tento recept na lahodnou omáčku s čerstvými žampióny je perfektní způsob, jak využít sezónní dary přírody. V receptu jsou uvedeny žampióny, ale použít se dají pochopitelně jakékoliv oblíbené houby, platí jen jedna podmínka, musí být jedlé. Omáčka se skvěle hodí k těstovinám, bramborám a masu.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 10 g cibule
- 1/2 stroužku česneku
- lžička sekané petrželové natě
- 20 g másla
- 0,5 l bílého vína
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžička hladké mouky
- hovězí vývar
- 100 g čerstvých žampionů (či jiných hub)
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, stejně tak nasekáme česnek a petrželovou nať.
Do hrnce dáme zpěnit máslo, přidáme směs nasekané cibule, česneku a petrželové natě a společně orestujeme.
Přilijeme víno, ve kterém jsme rozmíchali mouku, osolíme, opepříme a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.
Zalijeme do potřebného množství vývarem, přidáme houby nakrájené na velmi tenké plátky a ještě chvíli povaříme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.