Jednoduché bezmasé jídlo z dob našich babiček. Dokonalé vařené malé brambory přelité bohatou smetanovo sýrovou omáčkou, ve které navíc krom sýra a smetany vyniká sladkost rajčat a jemná chuť celeru. Ať už chystáte rodinný oběd či večeři, spojení brambor, ementálu, koření vždy vytvoří dokonalou chuť. A ani si nevzpomenete, že nemáte maso.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 2 kg malých brambor
- 100 g ementálu
- 2 cibule
- 2 střední rajčata
- 2 celerové řapíky
- 1 lžíce celozrnné pšeničné mouky
- 1/4 l zeleninového vývaru
- 125 g sladké smetany
- sůl
- kajenský pepř
- muškátový oříšek
Omyté brambory uvaříme doměkka v osolené vodě.
Mezitím jemně nastrouháme ementál, dáme ho zatím stranou.
Očištěnou a omytou cibuli nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Celerové řapíky omyjeme, odkrojíme lístky a jemně je nasekáme. Řapíky nakrájíme na kousky a přitom odstraníme tvrdší vlákna.
V hrnci rozehřejeme olej. Vložíme cibuli a řapíkový celer a opečeme. Zaprášíme moukou a za stálého míchání podlijeme zeleninovým vývarem. Hladce rozmícháme, přikryjeme a vaříme na slabém ohni 5 minut.
Přidáme rajčata a sýr. Mícháme až se sýr roztaví. Přimícháme smetanu, osolíme, okořeníme pepřem a muškátem.
Brambory rozpůlíme, přelijeme omáčkou a posypeme sekanou celerovou natí.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.