Harira je tradiční vydatné marocká polévka, ve které najdete jak zeleninu, tak luštěniny či maso, od všecho trochu. Polévka je často podávána s čerstvým chlebem a citrónem, který dodává svěžest a vyváženost chuti. Chuť a vůni jí rovněž dodává kombinace koření, od římského kmínu přes skořici a mletou papriku až po čerstvé bylinky ve formě koriandru a petrželky.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 šálek rýže
- 1 a 1/2 šálku čočky
- 1 šálek cizrny
- 300 g loupaných rajčat se šťávou
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 nakrájené stroužky česneku
- 2 lžíce celeru nakrájeného na kostky
- šťáva z 1 citronu
- 1 zeleninový bujón
- olivový olej
- sůl
- pepř
- kmín
- sladká paprika
- kurkuma
- 1 lžíce mouky
- čerstvý koriandr nebo petrželka
Vezměte hluboký hrnec, vlijte 1 lžíci olivového oleje a dejte na prudký oheň. Vsypte pokrájenou cibuli. Nechte zesklovatět a vsypte rýži. Míchejte a přidejte pokrájená rajčata i se šťávou. Zmírněte oheň.
Vsypte celer, koření kromě koriandru nebo petrželky. Vlijte bujón (asi 4 - 5 naběraček). Duste asi 10 minut. Přisypte čočku a cizrnu a vařte dalších asi 10 minut, dokud se čočka a cizrna neuvaří.
Vsypte mouku a dobře zamíchejte. Konzistence by měla být hustá, něco mezi polévkou a kaší.
Před tím, než budete servírovat, přidejte citronovou šťávu podle chuti a nasekaný koriandr nebo petrželku.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.