Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Podzimní inspirace: Plněná pečená dýně ve dvou verzích na váš stůl

Podzimní inspirace: Plněná pečená dýně ve dvou verzích na váš stůl

1.10.2024 - AndreaP.

Máme zde první říjnový den, který už nikoho nenechá na pochybách, že podzim je zde a udeřil v plné síle. A s ním je zde i dýňová sezóna. Způsobů, jak si dýni připravit, je bezpočet, my si dnes ukážeme recept, a to hned ve dvou verzích, a sice ve veganské verzi, tak i v klasické verzi, kdy výsledný pokrm je ideální jako hlavní chod.  Příprava tohoto receptu je sice trošku delší na přípravu, ale výsledek stojí za to. 

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme :

  • 1 dýni střední hmotnosti (3 kg)
  • olej
  • sůl
  • pepř

Na veganskou náplň :

  • cibule
  • česnek
  • mrkev
  • balíček žampiónů
  • brambory
  • bílé tofu
  • grilovací koření
  • rostlinná smetana

Na klasickou náplň :

  • 2 nožky lahodné klobásy
  • cibuli
  • cca 150 g brambor oloupaných
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • mražený hrášek
  • žampióny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 140 ml mléka
  • 2 konzervy malých bílých fazolí
  • čerstvý tymián, případně koření dle chuti
  • vývar a vodu

 

Ingredience do náplně jsou v obou případech psány orientačně, leckdy i bez gramáže, jelikož se jedná o pokrm, kde se řídíme hlavně počtem strávníků a také tím, jak máme kterou surovinu rádi. Možno i jakkoliv pozměnit.

V obou verzích si nejprve musíme připravit dýni. Nožem odřízneme vršek dýně a uschováme ho. Poté dýni opatrně vydlabeme. Vydlabanou dýni vymažeme olejem, vevnitř osolíme a opepříme. Položíme i s víčkem dýně na pečící papír a vložíme na plechu do středně vyhřáté trouby, kde pečeme cca půl hodiny. Pokličku pak dáme stranou, necháme ji vychladit.

Dýni po této první půlhodině otočíme  dnem vzhůru a pečeme ještě další cca půl hodiny. Poté necháme zcela vychladit na mřížce.

Příprava náplně je v obou verzích podobná, vždy jen pracujeme s danými surovinami, můžeme i improvizovat dle toho, co máme zrovna doma.

Veganská verze :

Drobně nakrájenou cibulku osmažíme, přidáme česnek,  nakrájenou mrkev, žampióny, na kostičky nakrájené brambory (i se slupkou) a bílé tofu rovněž nakrájené na kostičky. Promícháme, okořeníme grilovacím kořením, restujeme, na konci zalijeme rostlinnou smetanou.

Klasická verze :

Na másle opečeme  klobásky nakrájené na kolečka, přidáme nakrájenou cibulku, brambory, mrkev, pórek (případně celer). Mícháme. Po změknutí přidáme hrášek a houby, a poté vmícháme mouku a asi 2 minutý opékáme. Vlijeme mléko a zvolna pár minut povaříme. Nakonec přidáme fazole, koření (šalvěj, tymián), vývar - viz níže a ještě trošku vody. Přivede k varu a vaříme dalších 20 minut, směs musí být hustá.

 

Znovu rozehřejeme troubu na cca 180 stupňů, připravenou náplň přendáme do dýně a vložíme do trouby, kde dopečeme. Na talíři ozdobíme víčkem s dýně. Můžeme posypat zelenými bylinkami, např. medvědím česnekem.

Vývar - povaříme asi čtvrt hodiny ve vodě 1 bobkový list, tymián, 1 rozpůlenou cibuli a 1/2 lžičky pepře. Přecedíme.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz