Brambory jsou základem české kuchyně, bez nich by bylo každodenní vymýšlení jídla hodně složité. Dají se připravit na mnoho způsobů, kdy mezi oblíbené pak zcela jistě patří ty zapékané. Je to totiž jídlo jednoduché na přípravu, je lahodné a zejména syté. Patří také mezi ty cenově méně náročné a leckdy se dají takto zužitkovat i zbytky. Dnes se zaměříme na recept, kde hlavní roli budou hrát již zmíněné brambory, ale tentokrát v kombinaci s krémovým Hermelínem. Slanina na povrchu bude pak pověstnou třešinkou.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 kg brambor
- 3 krabičky hermelínu
- 1/8 litru mléka
- 3 cibule
- 3 lžíce másla
- 100 g slaniny
- 2 lžíce strouhanky
- sůl
- muškátový oříšek
- pepř
- drcený kmín
- petrželka nebo pažitka
Brambory předem uvaříme, nastrouháme na jemném struhadle, ochutíme muškátovým oříškem a petrželkou a uložíme do zapékací mísy, kterou jsme předem vymazali máslem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a necháme nejprve trochu zapéci.
Mezitím si Hermelín rozmačkáme vidličkou nebo nakrájíme, přidáme k němu cibuli, kterou jsme na tuku nejprve mírně podusili, kmín a pepř. V případě potřeby jemně rozředíme mlékem či smetanou.
Tuto sýrovou směs rozdělíme na bramborový základ.
Slaninu nakrájíme na kostičky a společně s trochou strouhanky nasypeme nahoru.
Opět vložíme do trouby a zapékáme asi 10 minut, až se sýr roztaví a slanina zrůžoví.
Podáváme s čerstvým salátem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.