Není tajemstvím, že Josef Maršálek je nejen vyhlášeným mistrem cukrářem a pekařem, ale kromě jiného také vášnivým cestovatelem a milovníkem kvalitního čaje. Láska a téměř závislost, samozřejmě v tom nejlepším smyslu slova, na tomto lahodném nápoji, se prohloubila během jeho pobytu v Anglii, kde téměř 8 let pekl pro proslulý londýnský obchodní dům Harrods a své dezerty dodával i na královský dvůr.
Jak se asi cítí v nové roli ambasadora AHMAD TEA? Přijal ji s radostí, láskou a pokorou sobě vlastní.
Kromě řady nových receptů, které Josef Maršálek pro AHMAD TEA připravil, se letos v létě vypravil na dalekou Srí Lanku, kde navštívil čajové plantáže, továrnu na zpracování a výrobu čaje, ale především měl příležitost poznat rodiny sběračů a sběraček, jejichž vztah k čaji je hluboce zakořeněný v jejich každodenním životě. Z této exotické cesty si Josef Maršálek samozřejmě dovezl řadu receptů, mezi nimi tradiční dezert „KOKIS“, který symbolizuje štěstí a hojnost. Recept na přípravu smažených kokosových sušenek „KOKIS“ představuje kulturní dědictví Srí Lanky, které se předává z generace na generaci a jeho příprava tak bývá rodinnou záležitostí. Podávají se výhradně k pravému cejlonskému čaji. Ochutnáte?
KOKIS PANÍ INRANI
INGREDIENCE:
- 100 g rýžové mouky
- 80 g hladké mouky
- 2 g soli
- 2 g mleté kurkumy
- 10 g cukru
- 380 g light kokosového mléka (z plechovky)
- 24 g vody
- 1 l kokosového nebo řepkového oleje na smažení
- formičky na smažení sušenek
POSTUP:
Dejte rýžovou mouku, hladkou mouku, sůl, kurkumu a cukr do velké mísy a promíchejte. Přilijte kokosové mléko a vodu a metličkou míchejte, dokud se nevytvoří polořídké, hladké těsto. Přeneste malou část těsta do malé hluboké mísy, do které se vejde formička na KOKIS.
Rozehřejte kokosový olej v hluboké pánvi nebo hrnci na středním ohni na teplotu 180°C.
Ohřejte formičku na KOKIS v horkém oleji po dobu 15–20 sekund, poté jemně zatřepte formičkou, aby se odstranil přebytečný olej. Ponořte formičku do těsta tak, aby těsto dosahovalo horního okraje formičky, a ihned ji ponořte s těstem do horkého oleje. Smažte s formičkou asi 20 sekund, aby se tvar nezdeformoval, poté zdvihněte a odstraňte formičku a pokračujte v smažení, dokud nebude zlatě žlutá a křupavá, asi dalších 20-25 sekund. Přenesete ji na talíř s papírovým ubrouskem a opakujte postup se zbývajícím těstem. Nechejte KOKIS úplně vychladnout a před podáváním posypte cukrem.
Recept je na 24 ks KOKIS.
Zdroj: Ahmad Tea
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.