V této rubrice docela často zabrousíme do receptů našich předků, jelikož dobře víme, že zejména naše babičky a prababičky uměly čarovat, jak jinak by totiž z mála dokázaly nasytit početnou rodinu? Tentokrát se nám do rukou dostala stoletá kuchařka, která mapuje oblíbená jídla našich předků, kdy každému danému roku je věnována jedna dvoustrana. Se zaujetím jsme tedy nalistovali rok 1924 a nyní vám předkládáme jeden z tam uvedených receptů, který nás zaujal svým názvem "chroupáčky". Ideální pečivo k čaji či vínu, jak jej podávali přesně před sto lety. Pro autentičnost necháváme recept zcela v původním znění, jen pro větší přehlednost vypíšeme použité suroviny také zvlášť.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 5,5 dkg margarínu
- 20 dkg mouky
- špetka soli
- 1/2 šálku mléka
- olej na vymaštění plechu
A nyní už k samotnému originálnímu receptu...
"Pět a půl dkg margarínu se promne s 20 dkg mouky. Přidá se špetka soli a půl šálku mléka. Těsto musí býti hezky pevné. Tence se vyválí, vykrájí se čtverečky, které se pekou na promaštěném plechu při mírném ohni."
Zdroj: Stoletá kuchařka - nejoblíbenější recepty z let 1900-2000, autor Dr. Ing. Hana Pavlovcová
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.