V parném létě všichni ocení osvěžující sklenici domácího džusu. A co kdybychom vám řekli, že si takový džus můžete připravit i z cukety? Ano, čtete správně! Cuketa známá jako zelenina vhodná do slaných pokrmů se může stát základem pro svěžující nápoj plný vitamínů. Tento zcela netradiční džus vás překvapí svou jemnou chutí a naprosto jednoduchou přípravou. Připraveni? Tak jdeme na to!
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 2 kg cukety
- 2 citróny
- 2 pomeranče
- 40 g kyseliny citrónové
- 750 g cukru
- 2 l vody
- zhruba 7 l minerální voda
Cuketu očistíme, vydlabeme semena a nakrájíme na menší kostičky.
Citróny a pomeranče důkladně omyjeme a i se slupkou nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme je k nakrájené cuketě, zasypeme kyselinou citrónovou a vše důkladně promícháme. Zalijeme 2 litry vody a necháme 24 hodin odstát.
Po 24 hodinách směs uvedeme do varu. Vaříme až do doby, kdy je cuketa rozvařená (zhruba 3/4 hodiny). Rozvaří se i dužina z pomerančů a citrónů, slupka ale zůstane, tu ze směsi poté vyberte.
Odstavíme a necháme vychladnout. Ponorným mixérem rozmixujeme.
Přidáme cukr, mírně ještě jednou zahřejeme, aby se dokonale rozpustil.
Hotový džus pak dle potřeby ředíme minerálkou podle chuti, podáváme vychlazené.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.