Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Boloňská omáčka, evergreen italské kuchyně

Boloňská omáčka, evergreen italské kuchyně

2.8.2024 - redakce Babinet.cz

Boloňská omáčka, italská klasika z Boloně, města, kde se ragù alla Bolognese zrodilo. Jaké přísady budete na italskou boloňskou omáčku potřebovat a jak ji připravit?

ilustrační foto / Freepik

ingredience

  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 250 g mletého hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • mletá paprika
  • 500 g drcených rajčat z konzervy
  • 85 g pravého rajčatového protlaku
  • 125 ml červeného vína
  • 1 lžička nakrájeného čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • 1 lžička nakrájené čerstvé nebo sušené bazalky
  • 300 g tagliatelle
  • 1 lžíce olivového oleje
  • nastrouhaný parmazán
  • větvičky čerstvého koření na ozdobu

Oloupejte cibuli a česnek a nadrobno je nakrájejte. Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a opékejte cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte mleté hovězí maso a za stálého míchání ho opékejte 5 minut. Dochuťte ho solí, pepřem a paprikou. Přidejte rajčata, rajčatový protlak a červené víno a vše přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň a vše vařte ještě asi 15 minut, občas promíchejte. Nakonec přidejte tymián a bazalku.

Mezitím přiveďte k varu mírně osolenou vodu, vložte do ní tagliatelle a přidejte olivový olej. Vařte je 8-10 minut nebo dokud nejsou "al dente", občas je zamíchejte vidličkou. Tagliatelle  slijte a podávejte na nahřátých talířích zalité masovou omáčkou. Posypte je nastrouhaným parmazánem a ozdobte větvičkami čerstvého koření, než je ponesete na stůl. Podávejte s horkým česnekovým a bylinkovým chlebem.

Nevíte co je vařit "al dente"? Přečtěte si naše POJEDNÁNÍ O TĚSTOVINÁCH.

napsala vEruška

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz